top of page
  • Foto van schrijverDennis

Wat je nog niet wist over veranderen van gewoontes

Het is soms best lastig om je levensstijl aan te passen. Hoe komt dat eigenlijk?

Dennis bespreekt het veranderen van gewoontes met een man

Verschillende onderzoeken tonen aan dat het veranderen van gewoontes wel even duurt. En dat herken je misschien wel. Maar wist je dat, afhankelijk van het onderzoek, het uiteenlopend van 6 weken tot 66 dagen kan duren voordat je een verandering van gewoonte hebt bewerkstelligd? Het creëren van nieuwe neurale paden in het brein kost energie en de hersenen werken liever zo efficiënt en energiezuinig mogelijk. De rode draad in die onderzoeken is dat een effectieve gewoonteverandering begint met een kleine stap, een klein doel. Door zo'n kleine verandering in je dagelijkse routine in te bedden voelt het niet als een moeilijke grote opgave voor het brein en zal daardoor minder op weerstand stuiten. Daarentegen groeit het effect van een dagelijkse nieuwe gewoonte op termijn exponentieel.


Moet je dan je ambities bijstellen en reduceren tot bijna niets? Nee natuurlijk niet. Het is altijd mooi om een groter doel of hogere ambitie te hebben, maar die zijn soms zo abstract of hoog gegrepen dat het lastig is om er mee te beginnen of vol te houden. Naarmate de complexiteit toeneemt, is het lastiger om de verandering in het brein te installeren. Denk maar eens aan een ambitie als "ik wil gezonder leven". Wat betekent dat nou eigenlijk precies? Wat is gezond? Anders eten of meer sporten? En als je meer gaat sporten, merk je daar dan gelijk wat van? En heb je net een drukke dag achter de rug, dan is het lastig om jezelf te motiveren als je net even lekker op de bank zit om te gaan sporten of gezond te gaan koken.


Misschien kun je beginnen met kleinere doelen:

  • ik zet elke avond een half uur voor het slapen gaan alle schermen (mobiel, laptop, tv, smartwatch) uit zodat ik beter slaap en uitgerust wakker wordt.

  • elke ochtend neem ik 5 minuten de tijd om me goed uit te rekken zodat ik me soepel door de dag kan bewegen.

  • bij de lunch zorg ik elke dag voor een stuk fruit zodat ik voldoende vitamines tot me neem.

  • elke dag om vier uur zet ik een herinnering in mijn agenda/telefoon om bewust 5 keer diep adem te halen om me bewuster te zijn van mijn lichaam.

Tip om je voortgang in de gaten te houden:

Als je hiermee zou willen experimenteren, noteer de datum dat je met een microdoel start en plan alvast een reflectiemoment over 3 weken in. Merk dan eens op, is er iets veranderd? Was het moeilijk om het microdoel vol te houden? Zo ja, misschien is het handig om het doel nog iets in complexiteit bij te stellen en het nog meer te versimpelen. Zo nee, misschien pak je een nieuw microdoel erbij. 3 weken later kijk je weer eens terug.

 

Geïnspireerd geraakt? Wat zou jij in jouw leven willen veranderen? En waar ga jij na de vakantie mee aan de slag? Laat het me weten! Heb je een beetje hulp nodig? Plan dan eens een vrijblijvend gesprek met me in. Dan kijken we samen hoe we het beste verandering op gang kunnen brengen.
65 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

6:40 uur

ความคิดเห็น


bottom of page