top of page
 • Waar vind ik je praktijk?
  Mijn praktijk vind je in de Burgemeesterswijk in Arnhem-Noord. Het adres is Burgemeester Weertsstraat 40. Je kunt er vanaf het station makkelijk naar toe lopen. Als je met de auto komt kun je makkelijk in de straat parkeren (gratis met parkeerschijf, maximaal 2 uur).
 • Wat zijn je openingstijden?
  Mijn actuele openingstijden vind je op de contactpagina. maandag gesloten dinsdag 9:30-18:30 uur woensdag 9:30-18:30 uur donderdag 9:30-18:30 uur vrijdag 9:30-18:30 uur zaterdag gesloten zondag gesloten In mijn praktijk werk ik alleen op afspraak. Wil meer meer weten over mijn werkwijze, zie dan hier. Kennismaken? Plan een vrijblijvende doorbraaksessie in van 30 minuten. Dat kan makkelijk en online hier.
 • Wat zijn je tarieven?
  De actuele tarieven vind je op de Tarieven pagina.
 • Komen jouw behandelingen in aanmerking voor vergoeding van de zorgverzekeraar?
  Sommige verzekeraars vergoeden een deel van de behandeling. Daarvoor dien je wel aanvullend verzekerd te zijn voor alternatieve geneeswijzen. De vergoeding bedraagt meestal tussen de 40 en de 65 euro per behandeling. Neem altijd contact op met je zorgverzekeraar om je goed te informeren. Mijn behandelingen vallen onder prestatiecode 24017 Massagetherapie.
 • Kan ik ook gewoon terecht voor een ontspannende massage?
  Uit ervaring weet ik wel dat echte ontspanning en diepe innerlijke rust vaak komt als je lichaam zich veilig voelt en niet meer uit bescherming of overleving hoeft vast te houden. De Traditionele Thaise Massage is daar een prima basis voor. De aanrakingen, strekkingen of acupressuur die ik inzet helpen het lichaam om zich te realiseren dat het nog iets vasthoudt en dat het mag loslaten. Zo ontstaat er ruimte. Ik werk op therapeutische basis met de Traditionele Thaise Massage. Door met regelmaat een massage te nemen, of nader te ontdekken wat de oorzaak van je spanning is, kun je op de langere termijn voorkomen dat je lichaam spanning opbouwt en vasthoudt. Dat heeft aandacht en tijd nodig. Zie het als onderhoud of training van je ontspanningspieren. Met één bezoekje aan de sportschool heb je ook niet gelijk een goddelijk lijf. Daarom werk ik op basis van trajecten. In het traject Ontdek je Zachte Kracht pakken we in drie maanden jouw specifieke vraagstuk aan. Wil je eerst een keer ervaren hoe het is? Dan kun je altijd contact opnemen.
 • Wat is Thaise Massage nou eigenlijk precies?
  De Traditionele Thaise Massage is een eeuwenoude traditie, die naar zeggen is ontwikkeld door de geneesheer van de Boeddha en van India naar Thailand is overgekomen. De leer is overgebracht van persoon op persoon en enkele instructies zijn te vinden op tempels of in oude beelden. Met een combinatie aan bewegingen, strekkingen, drukpunten worden blokkades in het lichaam opgeheven zodat er weer rust in het lichaam (en ook de geest) komt. Onlangs is de Traditionele Thaise Massage door de UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. Maar wat is het nou precies? Het antwoord zal verschillen afhankelijk van wie je spreekt. Er zijn veel verschillende stijlen, die meer op ontspanning of juist meer op genezing zijn gericht. In Thailand wordt de Traditionele Thaise Massage in ziekenhuizen toegepast. Binnen de Thaise massage tradities zijn er verschillende vormen en stijlen en in Thailand is er tussen verschillende meesters ook nog veel discussie. LICHAAM EN GEEST In het westen hebben wij in de verlichting een scheiding gemaakt tussen lichaam en geest ("ik denk dus ik ben"). In het oosten is het lichaam één geheel en bestaat het uit 5 onderdelen of lichamen. In de Thaise massage kijken we minder naar individuele spieren en gewrichten, maar naar energiebanen (Sen). Er zijn er maar liefst 72.000, maar een traditionele Thaise massage richt zich op de 12 belangrijkste banen. METTA Er zijn vijf basisprincipes waar de traditionele Thaise Massageleer vanuitgaat, waarvan Metta de belangrijkste is, ook wel "loving kindness" of liefdevolle aanwezigheid genoemd. Dit is het allerbelangrijkste onderdeel om zonder oordeel verbinding te maken en alle 5 de vormen van het lichaam aan te raken. HARD OF ZACHT Daar zijn de meningen over verdeeld. In ziekenhuizen in Thailand wordt bijvoorbeeld gewerkt met stevige acupressuur, diepe druk op bepaalde plekken op de Sen (energiebanen). Anderen pleiten juist voor een meer dynamische aanpak, waarbij het lichaam in een ritmische golfbeweging wordt gebracht. En nog weer anderen pleiten juist voor zachtheid, waarbij de lichamen bijna niet fysiek worden gemanipuleerd, maar de zachte aanraking en presentie zorgen voor het aanwakkeren van het zelfhelend vermogen. Uitgangspunt is: zolang de ontvanger nog rustig kan ademen en in staat van ontspanning is, is het goed mogelijk om diep te drukken of te stretchen om zo de ruimte te vinden. Een lichte aanraking is soms beter. OLIE OF GEEN OLIE In de Traditionele Thaise Massage wordt er geen olie gebruikt, maar wordt er gewerkt over de kleding heen. Zo gebruik ik zelf ook geen olie. Toch zie je steeds vaker Thaise massages waar olie wordt gebruikt. Dan is de massage meer gericht op ontspanning van de huid en wat minder op het herstel en opening van de verschillende lichamen.
 • Wat is het verschil tussen Massagetherapie en Lichaamsgerichte therapie?
  Het belangrijkste verschil tussen massagetherapie en lichaamsgerichte therapie is dat er bij massagetherapie sprake is van aanraking tussen de massagetherapeut en de ontvanger. Bij lichaamsgerichte therapie zetten we wel het lichaam in om achter de oorzaak van bepaalde klachten te komen, maar is aanraking niet noodzakelijk. Dat is fijn wanneer je nog niet gewend bent aan directe aanraking, of als je klachten juist te maken hebben met aangeraakt worden. In mijn praktijk heb ik al best wat mensen mogen ontvangen die een massage hadden ingepland, omdat de behoefte aan aanraking en contact er wel was, maar toch nog niet toe waren aan de aanraking. En dat is helemaal geen probleem! Er zijn zo veel manieren om met het lichaam te werken en te ontdekken. Tijdens mijn opleiding kwam ik in aanraking met trauma, en ook mijn eigen ontwikkelingstrauma in het bijzonder, en werd het me duidelijk waarom ik aanraking soms zo spannend vond. Na enkele ervaringen in de praktijk heb ik besloten om altijd traumabewust en traumasensitief te werken door onder andere: -mezelf af te stemmen en een kalm en rustig zenuwstelsel te hebben -een veilige omgeving te creëren met vrije doorgang naar de deur naar buiten -specifieke keuze voorleg over de afstand tussen mezelf en de ontvanger -een stapje (of een paar grote stappen) terug doe als ik opmerk dat de ontvanger schrikt of aanspant bij toenadering -te blijven communiceren en opties te bieden als aanraking inmiddels heeft plaatsgevonden -alles wat er bij de ontvanger opkomt te valideren en te erkennen, zonder er een oordeel over te vellen. Vaak is een combinatie van lichaamsgerichte therapie en massagetherapie goed mogelijk. Wanneer er meer inzicht is in de lichamelijke beschermingsreflexen en deze kunnen worden gereguleerd, dan is aanraking en massage daarna vaak heel goed mogelijke ook gewenst. Het onderscheid is subtiel en roept soms ook wat verwarring op. Tegenwoordig noem ik deze twee werkvormen allebei "Therapeutisch Lichaamswerk". Wil je aan de slag met Therapeutisch Lichaamswerk, maar weet je niet of het wat voor je is? Plan dan een gratis en vrijblijvende doorbraaksessie met me in.
 • Is Thaise Massage pijnlijk?
  Iedereen kent wel verhalen van mensen die in Thailand zijn geweest en een hele pijnlijke behandeling hebben gehad. Dat komt vaak omdat onze lichaamsbouw anders is dan die van de Thai. Thai hebben van oorsprong soepele huid, spieren en pezen. Onze westerse lichamen zijn van origine wat strammer en onze levensstijl, met vaak weinig beweging en veel zitten dragen niet aan souplesse bij. Ook is de stijl in het Zuiden rondom Bangkok steviger dan die in het Noorden rondom Chiang Mai. RUIMTE Een Thaise massage kan best intens zijn en ook na afloop niet alleen ruimte geven, maar soms ook wat spierpijn opleveren. Bij een massage die meer op ontspanning is gericht blijft het daar bij. Maar bij therapeutische massages voor specifieke klachten is diep werken nodig om de opening te herstellen. Vaak is het een kwestie van afstemmen. Als de ademhaling rustig is en de geest kalmeert, dan is het makkelijker om niet op te trekken bij sensaties van gebieden die vastzitten als deze worden aangeraakt. Als dat niet gebeurt, dan gaat juist het alarmsysteem van het lichaam aan en spant het zich aan. AUW! Iedereen is anders en iedereen ervaart aanraking of druk ook anders. De reacties zijn dan ook heel verschillend. Soms kan het juist niet hard genoeg. Soms reageert iemand met een harde "Auw!" Maar af en toe ook lijdend in stilte. Ik heb het wel eens gehad dat een cliënt na een massage vertelde hoeveel pijn ze had gehad. Ondanks de uitnodiging vooraf, de afstemming en regelmatig checken tijdens de massage hoe het ging dacht ze "dat het er bij hoorde" en dat ze "flink moest zijn en er doorheen kon ademen". Ik was natuurlijk geschrokken want dat was natuurlijk niet te bedoeling. En voor mij ook weer het besef om nog rustiger op te bouwen en te blijven communiceren. GOEDE PIJN Het eerlijke antwoord is dus: ja, een therapeutische Thaise massage kan soms best intens zijn. Het is dan wel de bedoeling dat het gaat om "goede pijn". De pijn verdwijnt zodra de druk wordt losgelaten en geeft ook opluchting. Foute pijn voelt meer stekend, alsof er met een naald wordt geprikt. Dan is het zaak om te stoppen en een tandje terug te schakelen.
 • Waar komt de naam OMNAMO vandaan?
  Toen ik op zoek was naar een naam voor mijn praktijk, werd ik geïnspireerd door de eerste twee woorden van de openingsmantra die in de Traditionele Thaise Massage worden gebruikt. OM vanuit het Sanskriet is Om (ook wel geschreven als Ohm of Aum) de lettergreep van heilige en kosmische waarde die het de hele universum, alle energie en bewustzijn in zich draagt. NAMO Namo in het Sanskriet betekent buigen of buigen naar in de eervolle zin van het woord. Een groet als een teken van spirituele overgave. De combinatie van deze twee woorden, het eervol en vol overgave begroeten van het al omvattende wat er zich aandient, past bij mijn visie op complementaire zorg. Met liefdevolle aandacht present zijn bij ongemak, pijn of onrust uit het verleden wat zich door ontspanning langzaam weer kan ontvouwen naar de oorspronkelijke kwaliteiten. In de Traditionele Thaise Massage is het gebruikelijk om de dag met een openingsmantra respect te tonen voor de wijsheid van de vele jaren waarin deze massagetechnieken zijn ontwikkeld, in het bijzonder door dokter Shivago, de geneesheer van de Boeddha. Ik ben opgeleid in de traditie van het noorden van Thailand, de regio rond Chiang Mai waar deze mantra gebruikelijk is. Dit is de hele mantra: Om Namo Shivago Silasa Ahang Karuniko Sapasatanang Osata Tipa Mantang Papaso Suriya Jantang Gomalapato Paka Sesi Wantami Bantito Sumetaso Aroha Sumana Homi (3x) Piyo Tewa Manussanang Piyo Proma Namutamo Piyo Nakha Supananang Pininsiang Nama Mihang Namo Puttaya Navon Navien Nasatit Nasatien Ehi Mama Navien Nawe Napai Tangvien Navien Mahaku Ehi Mama Piyong Mama Namo Puttaya (1x) Na-a Na-wa Roh-kha Payati Vinasanti (3x)
 • Hoe ben je Thaise Massagetherapeut geworden?
  Ik was al eerder gegrepen door de Traditionele Thaise Massage tijdens een vakantie in Thailand. Ik was ontzettend verbaasd over het feit dat ik eigenlijk niets hoefde uit te leggen. De therapeut wist alle gespannen en pijnlijke plekken op te sporen en te behandelen. Ik liep als op een wolk naar buiten. Vanaf dat moment heeft deze manier van masseren me gefascineerd. Terug in Nederland kreeg ik niet meer die diepe ontspanning na een massage, zoals ik die in Thailand had ervaren. Toen mijn relatie stuk liep en ik niet meer met mijn toenmalig partner wilde samenwerken kwam de vraag, wat nu? Door mijn loopbaancoach begon ik meer yoga en meditatie te beoefenen en landde ik bewust in mijn lichaam. Ik trok de stoute schoenen aan om een introductiecursus Thaise massage te volgen. Interessant, maar ook een beetje eng om vreemden aan te raken. Een paar jaar later bleef het me toch bezighouden en ben ik met de opleiding. Deze opleiding was meer dan alleen leren masseren; het werd een persoonlijke ontwikkelingsreis van 3 jaar waarin ik steeds meer geboeid raakte door lichaam en geest. En vooral hoe de Traditionele Thaise Massage ook hedendaagse problemen zoals stress of burnout kan verhelpen. Tijdens mijn opleiding ontwikkelde ik een Thaise massage routine voor ontwikkelingstrauma. Een “aandoening” waarvan ik helemaal niet wist dat het woord bestond, maar precies beschreef wat ik al die tijd zelf had ervaren: ik durfde niet in verbinding te zijn met anderen en tegelijkertijd mezelf te zijn. Een van de overlevingsstrategieën die ik al heel vroeg in mijn leven met succes had aangeleerd, maar nooit echt in beeld was. Het zat me in de weg om open, vrij en in verbinding te kunnen leven. Ik vond het lastig om hulp te vragen en dacht dat ik het zelf allemaal moest oplossen. Eigenlijk vind ik dat iedereen zich altijd zo rustig en ontspannen in lichaam en geest zou moeten kunnen voelen. De maatschappij om ons heen is al zo druk en haastig en ik wilde daar steeds minder in mee. Zo ontstond mijn behoefte om meer de taal van het lichaam te leren interpreteren en te spreken. En langzaam maar zeker is massagetherapeut mijn "vaste baan" geworden.

Veelgestelde vragen

bottom of page