top of page

Dennis Ketel

Brengt verandering op gang in verbinding.

Aandacht voor klachten en tijd voor een verhaal, dat is waar ik voor sta. Geen stempels of diagnoses op basis van een gesprek van 5 minuten, maar gezien en gehoord worden. Het is iets waar ik zelf naar verlangde, maar in de reguliere gezondheidszorg niet echt kon vinden.

 

Het echt opsporen van de oorzaken van klachten - die lichamelijk, geestelijk of een combinatie daarvan zijn - kost vaak wat meer tijd. Ik ervaar dagelijks in mijn werk met cliënten in de praktijk, dat de Oosterse tradities zo ontzettend veel wijsheid en effectiviteit bevatten. En dat die wijsheid juist heel goed aanvullend op de reguliere zorg kan worden ingezet om integraal thema’s als stress, burnout en trauma aan pakken.

Dennis Ketel portretfoto

Wie ben ik?

Dennis Ketel staande foto

Ik ben geboren in Den Haag (1978) en sinds 2021 woon ik in Arnhem samen met mijn man met wie ik al meer dan 10 jaar samen ben.   

 

Ik sta positief in het leven en ben optimistisch en vrolijk van nature. Ik maak makkelijk contact en ik hou van verandering. Dat heeft me onder andere gebracht, dat ik met een brede blik kan kijken en me in veel situaties ook goed kan inleven. 

 

Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in mensen, de mogelijkheden en de obstakels die zij (en ik zelf) tegen komen. En waar mogelijk help ik graag om een verandering teweeg te brengen.

Verder hou ik van koken, lezen en bewegen. Naast het beoefenen van yoga, loop ik regelmatig hard. De eerste halve marathon (mei 2023) komt er aan! Daarnaast hou ik van de natuur en van reizen.

Ik word steeds meer mijzelf.

Ik merkte voorheen een bepaalde onrust in mijn hoofd en ongemak in mijn lijf. Langzaam maar zeker kreeg ik het inzicht dat ik zo onrustig was omdat ik op de een of andere manier niet helemaal mezelf kon zijn. Ik paste me aan aan anderen en had daar soms behoorlijk genoeg van. Dat leidde wel eens tot irrationele uitbarstingen, die voor mijn omgeving verrassend waren. Ik kon mezelf normaal gesproken goed onzichtbaar maken om me veilig te voelen.

Ik had mezelf ook trucjes aangeleerd om extravert over te komen, maar eigenlijk ben ik meer introvert en dat "extravert doen" kostte me veel energie. Nadat ik bepaalde patronen begon te herkennen doordat ze toch wel opvallend vaak terug kwamen (snel uitgekeken op banen, me niet durven uitspreken, niet kunnen genieten) besloot ik er mee aan de slag te gaan.

Wijsheid uit het oosten

Mijn loopbaancoach bracht me op het pad van meditatie, waarin ik ervoer dat ik ruimer en rijker ben dan alleen mijn gedachtenwereld. Ook begon ik meer yoga te beoefenen en kwam ik langzamerhand in mijn lichaam en zo op mijn eigen pad van ontwikkeling en ontdekking. In die tijd was ik al eens tijdens een vakantie met de traditionele Thaise massage in aanraking gekomen.

 

De therapeut wist zonder uitleg alle gespannen en pijnlijke plekken op te sporen en te behandelen. Ik liep als op een wolk de praktijk uit. Vanaf dat moment heeft deze manier van aanraken en helen me gefascineerd. En dat heeft me geïnspireerd om zelf met lichaamswerk aan de slag te gaan.

Ontwikkelingstrauma

Ik kwam er tijdens mijn opleiding tot Thaise massagetherapeut achter dat de traditionele Thaise massage heel goed ingezet kan worden voor diverse vormen van trauma. Ik ontwikkelde een routine voor ontwikkelingstrauma, een “aandoening” waarvan ik helemaal niet wist dat het woord bestond, maar wat mijn interesse had gegrepen. Het beschreef precies wat ik al die tijd zelf had ervaren: ik durfde niet in verbinding te zijn met anderen en tegelijkertijd mezelf te zijn. Als kind wiens ouders op jonge leeftijd waren gescheiden, had ik al heel vroeg in mijn leven verschillende overlevingsstrategieën met succes aangeleerd, maar die bleken naar mate ik ouder werd steeds minder relevant.

 

Die patronen zaten in de weg om open, vrij en in verbinding te kunnen leven. Ik vond het erg lastig om hulp te vragen en dacht dat ik het zelf allemaal moest oplossen. Maar uiteindelijk heb ik wel de juiste hulp gevonden om in veiligheid te ontspannen. Ik beoefen regelmatig yoga en meditatie om in contact te blijven met mijn lichaam. Zo herinner ik mijn kwaliteiten van afstemming en betrokkenheid, zonder dat deze vervormen naar aanpassingsgedrag.

Iedereen ontspannen!

Met mijn praktijk voor therapeutisch lichaamswerk begeleid ik nu cliënten naar ontspanning. Ik vind dat iedereen ontspannen, vrij en open zou moeten kunnen leven. Vanuit die ontspanning kan een ieder zijn of haar kwaliteiten de wereld laten stralen. En daar draag ik graag aan bij.

OMNAMO in vakblad Massage Magazine
bottom of page