top of page
  • Foto van schrijverDennis

Ontdekking van het niet-Doen


Meditatieheuvel Vlindertuin Arnhem
Meditatieheuvel Park Sonsbeek

Onderhuids merkte ik onrust op in mijn lijf, of eigenlijk, eerder een beweging die ik niet helemaal kon plaatsen. Ik had behoefte om te lopen, een wandeling. Met de lente in aantocht en warmere temperaturen is een wandeling in het park de perfecte optie. Ongemerkt brachten mijn benen me bij de meditatieheuvel in park Sonsbeek.


Eenmaal gestart, en weer opnieuw begonnen omdat ik in de verkeerde richting liep, merkte ik op dat streven opkwam. Met gezwinde pas omhoog, naar het einddoel de top. Mijn hartslag ging omhoog, mijn stappen werden steeds resoluter. En tegelijkertijd werd mijn lichaam ook wat strammer. Doorzetten Dennis, je bent er bijna. Hoeveel rondjes nog? Hoeveel stappen zouden het nog zijn? Hoe zou het zijn om boven op de top staan. En dan misschien wel even te zitten, in verlichting natuurlijk!


Het vernuftige van de heuvel is dat er niet echt een top is. Het pad slingert als een yin-yang over de top en de verleiding om door te lopen is in die ambitieuze houding niet te weerstaan. En dan realiseer ik me dat het streven naar de top niet echt was. Het was de houvast aan het idee dat als ik even doorzet, ik mijn doel behaal. Maar daarmee zet ik mezelf ook vast. Ik kwam niet tot de kern van mijn vraagstuk maar was al bezig met hoe ik alles zou kunnen oplossen en wat ik allemaal wel niet zou kunnen doen. Welke afwegingen ik zou moeten maken. Met het doel dat verdween toen ik eenmaal boven was gekomen en automatisch weer naar beneden liep, kon ik meer ontspannen.


En met elke stap naar beneden werd die ontspanning dieper. Ik voelde de wind door mijn haar en de zon op mijn huid. Ik zag de madeliefjes op het pad. Naarmate ik me meer bewust werd van deze externe sensaties, kreeg ik ook meer helderheid. Ik had mezelf weer vast gedacht in pogingen om mijn onrust op te lossen in plaats van het eens goed te onderzoeken. Wat leeft er nu eigenlijk echt in me?


Ik voel dat er verandering op komst is. Je zou denken dat verhuizen naar een andere stad wel een behoorlijke verandering was, maar dat voelde als een logische en natuurlijke stap. Ik begin inmiddels steeds meer te wennen aan de stad Arnhem en geniet ervan om mijn nieuwe omgeving te verkennen. En het is fantastisch om nieuwe mensen te leren kennen en nieuwe cliënten te verwelkomen in de praktijk. Maar er is iets in me aan het veranderen, een transformatie is op komst. Of sta ik wellicht onder invloed van de planeten Neptunus en Jupiter die vandaag (12 april 2022) in sterrenbeeld Vissen bijeenkomen.


In plaats van gelijk op die aankomende verandering of transformatie in te springen, plannen te bedenken hoe ik dat allemaal moet gaan vormgeven heb ik besloten om weer meer te gaan oefenen met niet-doen. Door gewoon te blijven observeren en actief te ervaren wat er voorbij komt. En om dan op het juiste moment te handelen. En als er ambities, het streven en de doelgerichtheid aankloppen, dan denk ik aan mijn rondgang op de meditatieheuvel als herinnering dat ik dat mag loslaten.


 

Een foto van boomtoppen in de winter zonder blad met blauwe lucht

Bosbaden

Verander jij ook wel eens van perspectief? Gewoon om de dingen eens van een hele andere kant te bekijken? Ik wil nog wel eens op een onbewaakt moment me overgeven aan de natuurkrachten door in het bos een mooie plek uit te zoeken en op te gaan in de natuur. Even gaan liggen met de blik richting de lucht voel ik me gedragen door de aarde. Ook hier vind ik langzaam maar zeker de geluiden van de natuur, en de vergroting van mijn zintuiglijk vermogen. Bosbaden, een aanrader! En in elk seizoen weer anders.


Kennismaken met Thaise massage

Naast de traditionele Thaise massage voor ontspanning of lichamelijk klachten op de mat, bied ik sinds kort ook Thaise stoelmassages aan. Een laagdrempelige manier om kennis te maken met Thaise massage en tegelijkertijd ook een verlichting van fysieke klachten aan nek, schouders of rug. Lage rugklachten, hoofdpijn, RSI en muisarm, of algemene stressklachten kunnen drastisch verminderen met een korte massage van 30 minuten op de massagestoel. En net als de massages op de mat, wordt de stoelmassage over de kleding heen en zonder gebruik van olie gegeven. Ideaal voor bureauwerkers of mensen die vaak dezelfde repeterende bewegingen met het bovenlijf doen.

 

Inspiratie

  • Oefenen met dankbaarheid. Op een inspirerende trainingsdag werd ik bewust gemaakt van het feit dat ik voor zoveel dingen dankbaar kan zijn. Vanuit een historisch verhaal werd aan de hand van een ananas geschetst hoe rijk we tegenwoordig zijn. En als je dat in perspectief hebt, dan vallen de tegenslagen die we allemaal kennen in het leven best mee. Oefen jij ook wel eens met dankbaarheid? Elke dag 5 dingen voor je zelf opnoemen of noteren waar je dankbaar voor bent helpt om dat perspectief te veranderen

  • Schermtijd. Ik ben al een tijdje aan het oefenen met het beperken van mijn schermtijd. Op telefoon, televisie en laptop. Het is even experimenteren om er achter te komen wat voor je werkt. Een beperking op social media, de toegankelijkheid van apps op laptop en telefoon blokkeren kan al helpen om je eraan te herinneren dat het tijd is voor ontspanning. Slaap je slecht? Begin dan eens met het uitzetten van alle schermen een half uur voor je gaat slapen. En verban je elektronische vrienden uit de slaapkamer. Voor het excuus dat je de wekker op je telefoon gebruikt, heb ik een mooi alternatief: een wekker!

  • Muziek. Hoewel techbedrijven hun best doen om aanbevelingen te geven in hun muziekapps op basis van wat je afspeelt, zit er veel waarde in menselijke aanbevelingen die je soms verrassen, en soms ook verrassend vertrouwd voelen. Zo kreeg ik laatst een aantal mooie tips waarvan ik de volgende graag deel:


 

75 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page