top of page
  • Foto van schrijverDennis

6:40 uur

Nieuwe gewoontes en nieuwe routines, ze blijven altijd wennen. Terwijl je vaak nieuwe gewoontes in zet omdat je verandering op gang wil brengen: je leefstijl verbeteren, gezonder eten, misschien meer bewegen, flexibeler worden of juist sterker. Of om oude gewoontes af te leren, misschien minder roken of nuttigen van alcohol.


Dennis doet een yogahouding bij Woodworks Yoga in Arnhem
Fotocredit: Valerie Spanjers voor Woodworks Yoga

Zelf vond ik het belangrijk om flexibeler te worden. Bij het trainen voor de halve marathon in mei merkte ik, ondanks het opwarmen vooraf en het strekken achteraf, dat mijn heupgebied wat strammer werd: kortere hamstrings, strakke psoasspier. Als massagetherapeut werkend op de grond heb ik groot voordeel van flexibiliteit, met name in die heupen. Tijd om er iets aan te doen! De twee keer per week yoga, een beetje wanneer het uitkwam, leek voor mij niet te werken. En ook zelf yoga beoefenen thuis op de mat, wat best comfortabel lijkt, was voor mij niet geschikt. Na 10 minuten snakte ik al naar koffie en kon ik mijn routine niet meer volhouden. Ik denk aan klusjes die nog moeten en vind het dan lastig om mezelf bij de les te houden of ik word onrustig en dan lukt het me niet altijd om mezelf te reguleren.


Yoga als zelfzorg

Langzaam maar zeker ben ik gestart met een regelmatige ochtendles, op de yogaschool. Ik kan dan wel zin in koffie krijgen, maar het is een stuk lastiger om na 10 minuten de les uit te lopen. En daarbij, de Starbucks en DE in de straat zijn nog niet open! Want de les begint om 7:30 uur! Dat betekent voor mij de wekker op 06:40 uur. Best vroeg, maar ik word steeds meer een ochtendmens! Het fijne er van is dat ik na de les tijd heb voor ontbijt en dat ik ook nog op tijd de dag kan starten en aan de slag kan met mijn bezigheden. Door simpelweg een uur (of 75 minuten) tijd te besteden aan mijn lichaam, met voldoende strekkingen en actieve houding is mijn lichaam weer helemaal gevuld met energie. Die verbinding met mijn lichaam helpt me om een met kalmte en rust te kijken wat er die dag op mijn pad komt.


Meer dan gedachten

Zo verbonden te zijn met je lichaam helpt je om te realiseren dat er meer bewustzijn is dan alleen maar de gedachtenwereld. Er is zo veel meer op te merken als het brein er niet de hele tijd door heen tettert. De conceptuele geest denkt en gelooft dat die gedachten waar zijn. Maar feitelijke waarneming (hartslag, beweging door ademhaling, tast, reuk) kunnen ook door anderen geobserveerd worden en zijn daardoor vaak juist veel feitelijker dan onze intelligente hersenspinsels. Deze hebben over het algemeen een welwillende en beschermende werking. Het brein houdt niet zo van verandering en om nieuwe patronen te creëren moet het brein aan de slag. En dat kost energie en daarbij is de beloning niet altijd direct in beeld. Daarom is het soms zo lastig om nieuwe gewoontes vol te houden. Zeker als de vrucht van die inspanning wat langer op zich laat wachten.


Gebruik de lente energie

De lente is bij uitstek het seizoen om ideeën, die in de winter hebben zitten borrelen, vorm te gaan geven. De opwaartse energie is overal terug te zien in de natuur. Knoppen die de grond uitsteken of bloesems en magnolia's die open springen van de energie. Daar kun je op in tappen en gewoon gaan doen wat je belangrijk vindt. Of als je daar niet zo veel bij voelt kun je ook gewoon alleen maar kijken naar die opwaartse gerichtheid in de natuur om je heen. Dat helpt, ook als het brein niet altijd meewerkt. En je bijvoorbeeld wil verleiden om te snoozen (als die wekker om 06:40 uur gaat!) terwijl je toch echt wel structureel stap voor stap wil bouwen aan jouw nieuwe routine. Het helpt hierbij om goed in beeld te hebben wat je motivatie is geweest om dit te gaan doen. De motivatie is een tegenhanger van de terugtrekkende en beschermende gedachten van het brein.


Oefening: krijg je motivatie helder in beeld

In de digitale ontwerpwereld wordt bij het ontwerpen van functionaliteiten (gebruikersinteracties) vaak de "5 times why" methode gebruikt. Als je met kleinere kinderen te maken hebt, herken je dit misschien wel, want zij kunnen eindeloos "waarom?" vragen.

  • Pak een vel papier en schrijf op wat je motivatie is om iets aan te passen in je dagelijks leven.

  • Leg het papier apart en pak het er aan het einde van de dag nog eens bij. Stel jezelf dan de vraag "waarom wil ik dit eigenlijk".

  • Schrijf het antwoord op en leg het weer weg. Pak het er de volgende keer weer bij en herhaal deze oefening minimaal 5 keer totdat je heel precies en scherp in beeld hebt wat je nu eigenlijk wil bereiken.

Misschien merk je op dat de laatst geformuleerde motivatie in de kern wel overeen komt met je eerste ingeving. Je zult ook zien dat de laatste meer persoonlijk en eigen voelt, helemaal voor jezelf en niet voor anderen, echt een wens uit het hart. Hang je (laatste versie van ) je motivatie op een plek waar je hem vaak tegenkomt om de herinnering levend te houden.


En wat is jouw motivatie dan?

Mijn motivatie was om "soepeler te zijn in de heupen" (eerste instantie), waar werd uiteindelijk "als ik soepel ben in de heupen kan ik vanuit ontspanning bewegen en deze ook overdragen tijdens een massage". De term die ik als mantra daarbij herinner is professionele losheid, dat zowel voor mijn lichamelijk vorm als mijn geestelijk gesteldheid geldt. En dat zorgt ervoor dat ik ook echt opsta als de wekker gaat en niet blijf snoozen.

Wat heb jij als motivatie en hoe ben jij daar zo toe gekomen? Laat het me weten!

58 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page