top of page

Lichaamsgerichte therapie

Loop je al een tijdje rond met grotere vraagstukken? Of merk je dat je steeds tegen dezelfde problemen aan lopen in je leven? Heb je de motivatie hebben om dingen anders te willen doen? Ben je al bij meerdere therapeuten of psychologen geweest en heeft dat niet of beperkt geholpen? Dan kan de lichaamsgerichte therapie wellicht wat voor je zijn. 


Mensen die te maken hebben gehad met een overweldigende of traumatische ervaring in kindertijd of later, of mensen die kampen met een vorm van verslaving kunnen profijt hebben van deze behandelvorm. De onderliggende oorzaak vindt vaak zijn oorsprong in de levensfase waarin de ontwikkeling van het zenuwstelsel nog niet was voltooid en er door omstandigheden onvoldoende aandacht is geweest van verzorgenden om te helpen het zenuwstelsel bij overprikkeling te reguleren. 


Steeds meer wetenschappers uit de psychologie en neurowetenschappen zien een link tussen een overprikkeld zenuwstelsel (door chronische stress, ontwikkelingstrauma of PTSS) en verschillende chronische ziektebeelden zoals prikkelbare darmsyndroom, ziekte van Crohn, fibromyalgie en andere auto-immuunziektes. 

Lichaamsgerichte therapie sessie oefening
Lichaamsgerichte therapie verzachten van het hart
Lichaamsgerichte therapie  in gesprek over gedachten

Lichaamsgerichte therapie richt zich op thema’s die in je leven spelen die fysiek en mentaal ongemak veroorzaken. Onverwerkt verdriet of trauma nestelt zich vaak op plekken in het lijf en veroorzaken daar klachten die vaak door huisarts of specialist in de reguliere zorg lastig zijn te verklaren


De Oosterse tradities zoals de Traditionele Thaise Massage en de Traditionele Chinese Medicijnleer hebben hier al eeuwen oog voor. In een traject voor lichaamsgerichte therapie kijken we hoe we het autonoom zenuwstelsel kunnen kalmeren en wat de organiserende principes van de beschermingsreflex van het lichaam zijn om deze te laten ontspannen. De polyvagaal theorie die recentelijk door de neurowetenschap is ontwikkeld, is een mooie basis om de prikkels en de verschillende (overlevings-)stadia van het autonoom zenuwstelsel in kaart te brengen. We bepalen samen welke aanrakingen er in vertrouwen kunnen plaatsvinden om het zenuwstelsel te kalmeren en welke strekkingen of acupressuur vanuit de Thaise massage daar bij kunnen ondersteunen. 


Op basis van de ervaringen in mijn praktijk heb ik voor jou een traject ontwikkeld waarmee ik je in 3 maanden begeleid naar rust in hoofd en lijf, meer energie en een minder gejaagd gevoel: Ontdek je Zachte KrachtWat kun je verwachten?


We starten het traject met een uitgebreide intake met een vragenlijst die je thuis op je gemak kunt invullen. Samen bepalen we de koers om jouw klacht(en) zo goed mogelijk aan te pakken, weer meer energie te ervaren en wat minder gejaagd en in je hoofd te leven. Tijdens onze afspraken is er genoeg ruimte voor de werk op de mat zelf. Bewegen, mediteren, begeleide bodyscans of andere ontspanningsvormen zijn een integraal onderdeel van de sessie.


Tijdens en na de sessie bespreken we de effecten van de behandeling en geef ik op basis van wat ik heb waargenomen tips voor thuis mee: oefeningen/yoga, meditatie, voedingstips en algemene coaching.


Soms komen we tijdens de massage iets tegen dat we allebei niet verwachten. Een pijnlijke plek of een gewricht of een specifiek thema of een emotie komt in beeld. Het kan gebeuren dat de massage daardoor iets uitloopt. Er is altije tijd om de afspraak rustig af te ronden en er op te reflecteren zonder te haasten.


Ben je benieuwd of Lichaamsgerichte therapie wat voor je is? Maak dan een vrijblijvende afspraak voor een Doorbraaksessie. In een half uur laat ik je zien hoe je met een lichaamsgerichte aanpak vanuit de Traditionele Thaise Massage weer jouw innerlijke rust en ontspanning terug kan vinden.

Extra informatie


  • Tijdens een afspraak bewegen we veel en eventueel lichaamswerk wordt gegeven over de kleding heen. Draag makkelijk zittende kleding zoals een t-shirt (met lange mouwen), een jogging of yogabroek of iets vergelijkbaars. Je kunt je ook ter plekke omkleden.

  • Je lichaam is na één bezoekje aan de sportschool ook niet gelijk helemaal in shape. Dat is ook zo met de geest. Daarom is het aan te raden om voor lichaamsgerichte therapie te werken met een reeks afspraken. Zo bevorder je het herstel en kom je eerder van je klachten af. Kom weer tot je soepele zelf in 3 maanden met het intensieve programma Ontdek je Zachte Kracht.

Het vereist moed om je veilige gewoontes los te laten en voluit te leven op de manier die bij je natuur en eigenheid past. Daaraan werken gaat gepaard met sociaal ongemak. Om het meeste uit deze behandelvorm te halen, gebruik je de ongemakkelijke momenten als oefenmateriaal, reflecteer je er achteraf op door je verworven inzicht te noteren en te delen bij de eerstvolgende afspraak.

Lichaamsgerichte therapie verbinding van hoofd met lichaam
bottom of page