
OMNAMO
Praktijk voor Therapeutisch Lichaamswerk

Lichaamsgerichte therapie
Loop je al een tijdje rond met grotere vraagstukken? Of merk je dat je steeds tegen dezelfde problemen aan lopen in je leven? Heb je de motivatie hebben om dingen anders te willen doen? Ben je al bij meerdere therapeuten of psychologen geweest en heeft dat niet of beperkt geholpen? Dan kan de lichaamsgerichte therapie wellicht wat voor je zijn.
Mensen die te maken hebben gehad met een overweldigende of traumatische ervaring in kindertijd of later, of mensen die kampen met een vorm van verslaving kunnen profijt hebben van deze behandelvorm. De onderliggende oorzaak vindt vaak zijn oorsprong in de levensfase waarin de ontwikkeling van het zenuwstelsel nog niet was voltooid en er door omstandigheden onvoldoende aandacht is geweest van verzorgenden om te helpen het zenuwstelsel bij overprikkeling te reguleren.
Steeds meer wetenschappers uit de psychologie en neurowetenschappen zien een link tussen een overprikkeld zenuwstelsel (door chronische stress, ontwikkelingstrauma of PTSS) en verschillende chronische ziektebeelden zoals prikkelbare darmsyndroom, ziekte van Crohn, fibromyalgie en andere auto-immuunziektes.

Lichaamsgerichte therapie richt zich op thema’s die in je leven spelen die fysiek en mentaal ongemak veroorzaken. Onverwerkt verdriet of trauma nestelt zich vaak op plekken in het lijf en veroorzaken daar klachten die vaak door huisarts of specialist in de reguliere zorg lastig zijn te verklaren.
We bepalen samen welke aanrakingen er in vertrouwen kunnen plaatsvinden om het zenuwstelsel te kalmeren en welke strekkingen of acupressuur vanuit de Thaise massage daar bij kunnen ondersteunen.
De oosterse tradities zoals de Traditionele Thaise Massage en de Traditionele Chinese Medicijnleer hebben hier al eeuwen oog voor. In een lichaamsgerichte therapeutisch traject kijken we hoe we het autonoom zenuwstelsel kunnen kalmeren en wat de organiserende principes van de beschermingsreflex van het lichaam zijn om deze te laten ontspannen. De polyvagaal theorie die recentelijk door de neurowetenschap is ontwikkeld, is een mooie basis om de prikkels en de verschillende (overlevings-)stadia van het autonoom zenuwstelsel in kaart te brengen.
Wat kun je verwachten?
Ik ontvang je bij binnenkomst met een kop thee. Lichaamsgerichte therapie vraagt om een uitgebreidere intake. Voorafgaand aan de afspraak ontvang je van mij een uitgebreide vragenlijst per e-mail. Voor het opstellen van een goed plan van aanpak vraag ik veel informatie om een zo goed mogelijk beeld te krijgen en vraag ik ook om informatie over mogelijke behandeltrajecten bij andere specialisten. Tijdens een afsprakenreeks stuur ik soms ook aanvullende vragenlijsten.
De eerste afspraak bestaat voor een groot deel uit het doornemen van de antwoorden uit de vragenlijst (de intake), maar biedt ook genoeg ruimte voor de oefeningen en lichaamswerk. In een lichaamsgericht therapeutisch traject maak ik gebruik van diverse technieken om een veilige omgeving te creëren. Wanneer dat bijdraagt aan het zelfherstellend vermogen van het lichaam, dan gebruik ik de mat in rug-, zij-ligging of buikligging of in een zithouding. Meditatie, begeleide bodyscans of actief bewegen maken ook onderdeel uit van de behandeling.
Ik stel je voorafgaand aan de sessie voor wat ik van plan voor ogen hebt en als je je daarin kunt vinden, dan gaan we aan de slag. Tegen het einde van de sessie bespreken we de effecten van de behandeling en geef ik op basis van wat ik heb waargenomen tips voor thuis mee: oefeningen/yoga, meditatie, voedingstips.
Bevalt de aanpak en is er een zogeheten therapeutische klik, dan kunnen we een reeks in plannen waarbij we samen de voortgang en verbetering in de gaten houden. Klachten die voortkomen uit chronische stress, ontwikkelingstrauma of anderen vragen vaak wat meer aandacht.
Afsprakentraject in drie fases
De eerste fase bestaat uit het in ontspanning herkennen van “arousal”; de staat van alertheid waar het lichaam in komt door een trigger van buitenaf. We onderzoeken waar die arousal vandaan komt en welk effect dat heeft op het lichaam. We werken aan het zelfregulerend vermogen van het autonoom zenuwstelsel om herbeleving te voorkomen. Oefeningen voor thuis helpen bij mogelijk opkomende paniek, dissociatie of piekermomenten.
In een vervolgfase zoeken we naar de organiserende principes van de beschermingsreflex en welke kwaliteit daar in zit. We onderzoeken of deze kwaliteiten zich mogen uiten en of de bescherming zich mag loslaten. Dit is een spannende fase die vaak gepaard gaat met sociaal ongemak. We oefenen daarmee tijdens de behandeling en uiteindelijk ook in het dagelijks leven.
In de laatste fase werken we aan integratie van de nieuw ontdekte kwaliteiten die de gewenste verandering in het leven kunnen vormgeven en je met vertrouwen de weg op jouwlevenspad wijzen.
Extra informatie
Tijdens een afspraak bewegen we veel en eventueel lichaamswerk wordt gegeven over de kleding heen. Draag makkelijk zittende kleding zoals een t-shirt (met lange mouwen), een jogging of yogabroek of iets vergelijkbaars. Je kunt je ook ter plekke omkleden.
Een behandeling voor lichaamsgerichte therapie kun je boeken 90 minuten. Zo is er genoeg ruimte voor gesprek, lichamelijk behandeling in welke vorm dan ook. De behandeling is vaak intensief de ervaring leert dat een langere behandelduur soms als te intens wordt ervaren
Het vereist moed om je veilige gewoontes los te laten en voluit te leven op de manier die bij je natuur en eigenheid past. Daaraan werken gaat gepaard met sociaal ongemak. Om het meeste uit deze behandelvorm te halen, gebruik je de ongemakkelijke momenten als oefenmateriaal, reflecteer je er achteraf op door je verworven inzicht te noteren en te delen bij de eerstvolgende afspraak.