Hoewel we het ons nooit zo beseffen, leven we een leven waarin verandering de enige constante is. Het is soms een beetje een dooddoener, maar houden we vaak liever vast aan vastigheid en zekerheden. Een vast inkomen, een vaste woon- of verblijfplaats, spullen, een vaste vriendengroep. We creëren daarmee een illusie van vastigheid waardoor onze drukke geest kan kalmeren. Een anker om ons te beschermen tegen de woeste zee (of storm Corrie). En op basis van die vastigheid gaan we ook plannen maken. Maar eens in de zoveel tijd gebeurt er iets dat we niet zagen aankomen en ons onverwachts heel erg raakt. In de afgelopen twee jaar was dat (in ons land) geen oorlog of bankencrisis. Na een periode van relatieve stabiliteit, hebben we opeens te maken met een virus dat onvoorspelbaar is en onberekenbaar. En er lijkt soms geen einde in zicht. Ja zeg, daar kunnen we ons leven niet op plannen en inrichten!
En dan worden er keuzes gemaakt om het virus te bestrijden door mensen die wij hebben gekozen om dat voor ons te doen. Ze doen dat op een manier die zij het beste achten, maar niet iedereen is het daar mee eens. Begrijpelijk als je je inkomen verliest door beslissingen, die mensen achter hun thuiswerkscherm met een vast inkomen over je maken. Het raakt een hoop mensen die op hun toekomstige inkomsten hadden gerekend. In een eerder blog schreef ik al eens over het boek Antifragile van Nassim Nicholas Taleb. Hij pleit voor een meer weerbare opstelling van ons als mensen. In the grand scheme of things is het klimaat, hoewel nu onderhevig aan opwarming, nog nooit zo lang zo stabiel geweest. Maar wat maakt je weerbaar en veerkrachtig? En hoe ga je om met onverwachte (grote) veranderingen.
Veerkracht bouw je op door niet te veel vast te houden aan je zekerheid en vooral door mogelijkheden in te bouwen om terug of om te schakelen. Het zit hem in het loslaten van onze vastigheden en mee bewegen met de verandering. Ook zien we vaak ons lichaam als iets vast, terwijl daar op dagelijkse basis miljoenen kleine veranderingen plaatsvinden. Celdelingen, groei, verwerken van zuurstof, stofwisseling. Hoe meer ik over het menselijk lichaam leer, des te meer ben ik verwonderd. We nemen op wat we nodig hebben om te groeien, wat niet meer kan groeien sterft af en wordt losgelaten. Als de omgeving verandert, verandert ons lichaam ook. Als we meer gaan bewegen of anders gaan werken, verandert het lichaam mee. Steeds meer mensen zien heil in ijsbaden, intermittent fasting en zelfs intermittent living. Even het lichaam een signaal geven van verandering zodat het zich bij plotselinge veranderingen sneller kan aanpassen.
De afgelopen tijd was voor mijeen periode van meegaan met de verandering en tegelijkertijd een periode van even de adem in houden. Dit alles had niet alleen te maken met de corona-samenleving, maar ook met een grote verbouwing en verhuizing naar een andere stad. De adem inhouden en afwachten tot het klaar is om dan te gaan leven en werken in een nieuwe omgeving, en dus ook open staan voor veranderingen in het proces die ik niet had verwacht of misschien anders had gewild. Zoals uitloop op planning of praktische uitdagingen rondom de bouw. Zo voelt de corona-periode ook voor mij. We wachten af, we stellen uit. Maar uiteindelijk merk je dat niet alles planbaar is. Toch blijf het mogelijk om richting en vorm te geven aan het leven zoals je dat graag ziet. Zo heb ik na wat maanden wachten en hier en daar een tegenslag toch vorm kunnen geven aan mijn eigen praktijkruimte. Hieronder een impressie van de werkruimte:
Wil je ook (weer) aan de slag met het opbouwen van veerkracht? Of zit je ergens vast, fysiek of mentaal? Maak een gratis en vrijblijvende afspraak om kennis te maken met lichaamsgericht werk en wat dat voor jou kan betekenen.
Stoelmassage
In mijn praktijk in Arnhem heb ik meer ruimte. Niet alleen voor de mat waarop ik de behandelingen geef, maar sinds kort ook op een massagestoel! De Thaise Stoelmassage is een laagdrempelige manier om kennis te maken met Thaise Massage en Lichaamsgerichte Therapie in het algemeen. Hete zorgt ervoor dat je binnen 30 minuten de rug, nek en schouders meer kan ontspannen!
Ook nieuw: vergoedingen voor ziektenkostenverzekeringen
Vorig jaar behaalde ik mijn kwalificaties (Medische Basiskennis) en ben ik aangesloten bij beroepsvereniging CAT. Daardoor heb ik mij kunnen inschrijven in het AGB-register en wordt een deel van mijn behandelingen vergoed. Ben je aanvullend verzekerd, dan kun je op klachtgerichte behandelingen tot wel 40 euro terugkrijgen van je zorgverzekering. Kijk op deze pagina voor meer informatie.
OMNAMO in het nieuws!
Om meer bekendheid aan mijn praktijk te geven in Arnhem werkte ik samen met indebuurt voor een leuk artikel. Lees het hier!
Inspiratie
Interesse gekregen in veerkracht en wil je meer weten over intermittent living? Volg dan Leef Preventief op Instagram.
Je hoeft niet altijd je lichaam op te schrikken. Je kunt ook met zachtheid aan verandering werken. Yin Yoga Cards heeft een tweede set met kaarten gemaakt, waardoor je je Yin practice nog gevarieerder kan opbouwen en vormgeven.
Ik kwam per toeval, nou ja gewoon op een Facebook groep, de muziek van Fred Westra tegen. Heerlijk om bij te ontspannen! Je kunt hem op de meest bekende muziekstreamingsdiensten vinden! Mijn favoriet is momenteel het album Handpan Stories. Hieronder kun je het album op Apple Music luisteren.
Comentarios