Ken je dat gevoel van constant 'aan' staan, alsof je gedachten nooit tot rust komen? Voor veel harde werkers is dit een dagelijkse realiteit. Een beetje stress op zijn tijd is niet erg. En in sommige situaties zelfs levensreddend. Maar chronische stress lijkt inmiddels bijna een onvermijdelijk onderdeel van het moderne leven. Steeds meer onderzoek toont aan dat het echt een sluipmoordenaar is.
Maar er is een hele eenvoudige manier om deze cyclus van oplopende en chronische stress te doorbreken! Stel je eens voor dat je dagelijks een moment hebt waarin je echt kunt ontspannen, je gedachten kunt ordenen, en je batterij kunt opladen. Dit is niet alleen mogelijk met een beetje oefening, maar ook essentieel voor het verminderen van chronische stress en het verbeteren van je productiviteit.
In dit blog neem ik je mee op een reis naar toegewijde tijd : jouw dagelijkse moment van rust, lichaamsbewustzijn en zelfreflectie. Ontdek hoe toegewijde tijd een doorbraak kan zijn voor jouw welbevinden, je persoonlijke en professionele groei.
De mythe van hard werken ontkracht
Laten we beginnen met het ontkrachten van deze mythe: hard werken loont echt niet altijd! We leven in een maatschappij waar constant bereikbaar zijn als een norm wordt gezien. We zijn allemaal verbonden met onze apparaten, maar echt verbonden contact hebben we steeds minder. De verwachting is dat we altijd en overal beschikbaar zijn. Werkmails, berichten, en telefoontjes kennen geen werktijden meer. Maar ook op persoonlijke apps, appgroepen en andere social media events moet snel gereageerd worden.
Dit constante 'aan' staan, leidt echter tot mentale uitputting en verminderde productiviteit. Vraag een willekeurige kennis hoe het is en je zal vaak horen “Goed, druk, maar goed!”
Er is een groot verschil tussen simpelweg hard werken en echt effectief werken. Hard werken en steeds maar alles oppakken en alles doen, zonder voldoening of voldoende rust kan resulteren in burn-out. Effectief werken juist leidt tot resultaten zonder dat je jezelf opbrandt. Maar om te weten welke activiteiten effectief zijn, is het nodig om regelmatig uit te zoomen.
Het idee dat je alleen succesvol kunt zijn door eindeloze uren te maken en altijd beschikbaar te zijn, is een echt mythe. Effectief werken betekent dat je slimmer werkt, niet harder. Dit houdt in dat je weet wanneer je moet pauzeren, hoe je je energie kunt beheren, en hoe je je tijd optimaal kunt benutten. Zo hou je overzicht en regie over je activiteiten, kun je makkelijker prioriteren en misschien zelfs wel “nee” zeggen tegen een klus.
Onderzoek toont aan dat mensen die regelmatig pauzes nemen en momenten van rust inlassen, uiteindelijk effectiever zijn in hun werk. Er is zelfs een methode voor ontworpen, de Pomodoro Techniek.
Wat is toegewijde tijd?
Naast deze praktische methode van regelmatig pauze nemen, kun je ook op een andere manier meer bewust omgaan met je tijd. Wat ik versta onder toegewijde tijd? Met toegewijde tijd plan je een vast moment van de dag in waarop je bewust stil staat bij wat je doet en hoe je je voelt. Het is een bewuste pauze die je kunt gebruiken om te ademen, te mediteren, of een lichamelijke oefening te doen. Het doel is om even afstand te nemen van de hectiek en je te concentreren op je eigen welbevinden.
Door toegewijde tijd te integreren in je dagelijkse routine, geef je jezelf de kans om te resetten en te herbronnen. En het verminderen van (chronische stress) door een half uur te mediteren heeft aantoonbaar effect op het verminderen van ontstekingswaarden in het lichaam.
Geen tijd voor toegewijde tijd?
Dat is allemaal wel makkelijk gezegd, maar hoe kun je beginnen met toegewijde tijd, zelfs als je een druk schema hebt? Mijn advies: begin klein. Je hoeft niet meteen een uur per dag vrij te maken. Start met slechts 5 minuten per dag en bouw dit elke 5 dagen langzaam uit, bijvoorbeeld elke keer met 5 minuten. Binnen een maand heb je jouw 30 minuten toegewijde tijd geclaimd. Ik raad vaak aan om dit in te plannen op natuurlijke “breuken” in de dag, bijvoorbeeld na het ontbijt voor het tandenpoetsen, net voor of na de lunch, als je thuiskomt van werk, of na het avondeten. Dit hoeft niet veel meer te zijn dan op een voor jouzelf toegewijde plek met je ogen dicht te zitten.
Het integreren van toegewijde tijd in je dagelijkse routine hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je kunt er ook tussendoor mee oefenen. Bijvoorbeeld, als je in de rij staat voor koffie, gebruik die tijd dan om een paar diepe ademhalingen te nemen. Of, als je met de trein reist, gebruik een deel van de reistijd om te mediteren. Het gaat erom dat je bewust momenten kiest waarin je je aandacht naar binnen richt. Met een simpel gebaar als een hand op de borst kun je je ademhalingsfrequentie opmerken, de beweging die door je adem wordt gemaakt en misschien het kloppen van je hart opmerken. Poef, je bent in je lijf! Om het een onderdeel te maken van je dagelijkse routine is een vaste plek en een vast tijdstip wel het meest effectief.
Hieronder vind je een paar eenvoudige oefeningen die je kunt doen tijdens je toegewijde tijd, hoe kort ook
Ademhalingsoefeningen: Sluit je ogen, adem diep in door je neus en adem langzaam uit door je mond. Herhaal dit vijf keer. Eventueel een hand op je borst of op je buik.
Lichte lichamelijke oefeningen: Sta op en stretch je armen boven je hoofd. Buig je lichaam van links naar rechts om je spieren los te maken. Misschien hang je nog even over je bovenbenen heen en laat je je armen bungelen.
Meditatie: Zet een timer voor vijf minuten, sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling. Ben je afgeleid door gedachten? Op een inademing focus je je weer op de ademhaling.
Van denken naar voelen
In onze maatschappij waar ons brein continu wordt aangesproken is het essentieel om regelmatig de focus te verleggen van je gedachten naar je lichaam. Veel van ons zitten vast in ons hoofd, denken voortdurend na over werk, verantwoordelijkheden en taken en zijn misschien wel aan het overdenken. Dit kan leiden tot mentale uitputting en stress. Door je aandacht te verplaatsen naar je lichaam, kun je een gevoel van kalmte en ontspanning creëren. Je wordt je bewust van dat je gedachten hebt en dat je meer bent dan alleen die gedachten. Je lichaam heb je altijd bij en kun je daarbij altijd inzetten, van de ademfocus tot lichamelijke oefeningen.
Nog een paar praktische oefeningen die je helpen om uit je hoofd en in je lijf te komen
Bodyscan: Ga comfortabel zitten of liggen en sluit je ogen. Richt je aandacht op verschillende delen van je lichaam, beginnend bij je tenen en eindigend bij je hoofd. Voel hoe elk deel van je lichaam aanvoelt zonder oordeel. Welke sensaties merk je op?
Ademhalingsoefeningen: Richt je aandacht op je ademhaling. Adem diep in door je neus en voel je buik uitzetten. Adem langzaam uit door je mond en voel de spanning wegvloeien. Gebruik een open mond om de adem meer vanzelf te laten stromen.
Mindful wandelen: Ga naar buiten voor een korte wandeling en concentreer je op elke stap die je zet. Let op de sensaties in je voeten, de geluiden om je heen, en de geuren in de lucht.
Persoonlijke groei en zelfontdekking
Wat ik veel zie in mijn praktijk is dat veel mensen die hard werken en veel overdenken, ook aardig wat onbewuste emoties en gedachten hebben, die nooit volledig zijn verwerkt. Dat komt veel voor wanneer je ongezien bent opgegroeid. Wellicht bij ouders of verzorgers die niet de emotionele volwassenheid hadden om je te helpen omgaan met de prikkels en emoties in je lijf. In dat geval heeft het lichaam dat intelligent opgelost door het brein aan het werk te zetten en deze prikkels en emoties in het onderbewuste te plaatsen. Dat is slim voor een korte periode, maar op de lange duur krijgen mensen daar veel last van. In pijn, kramp in het lijf, onverklaarde klachten, hoofdpijn, etc.
Toegewijde tijd kan je helpen om bewust te worden van deze onverwerkte emoties bewust te worden en te reguleren. Door toegewijd en bewust tijd te maken, geef je jezelf de kans en de ruimte om dit verborgen stuk emotioneel en mentaal te ontwikkelen. Niet iedereen zit er op te wachten om deze onbewuste zaken in het bewustzijn te krijgen, dus hier geldt: begin klein.
Gebruik toegewijde tijd misschien in eerste instantie om te reflecteren op je dag, je doelen, en je persoonlijke groei. Stel jezelf vragen zoals: Hoe voel ik me vandaag? Wat gebeurde er in een bepaalde situatie? Hoe ging ik om met een compliment of een conflict? Dit helpt je om bewust te worden van je gedachten en emoties, en om doelgerichte stappen te zetten richting persoonlijke ontwikkeling. En daarmee ondersteun je jouw eigen professionele ontwikkeling en jouw persoonlijk leiderschap.
Praktische tips voor het integreren van toegewijde tijd
Net zoals met alle gewoontes, is het belangrijk om te beginnen met kleine stappen. Het brein houdt meestal niet zo van verandering, dus start met het kiezen van een moment van de dag en een plek. En start niet alleen, hou het ook vol. Het belangrijkste is dat je consistent bent en toegewijde tijd een vast onderdeel van je routine maakt.
Het opbouwen van een routine kost tijd en geduld. Hier zijn een paar tips om je te helpen:
Plan het in: Zet toegewijde tijd in je agenda met een reminder zoals je dat zou doen met een belangrijke vergadering. Dit maakt het een prioriteit. Komt het niet uit, dan heb je toch even bij het moment stil gestaan, of doe je het wat later.
Maak het leuk: Kies activiteiten die je leuk vindt en die je helpen te ontspannen. Dit kan variëren van neuriën, zingen, ademen, maar ook een simpele meditatie- of yogaoefening helpt. Indien beschikbaar is een kleine wandeling (liefst in natuurlijke omgeving) ook geweldig.
Blijf compassievol: Het is belangrijk om compassievol te blijven naar jezelf en toegewijde tijd aan te passen aan je behoeften en schema. Als je een dag mist, wees dan niet te hard voor jezelf. Maar let op, laat het niet versloffen en pak het gewoon de volgende dag weer op.
Starten met het opbouwen van een meditatie gewoonte?
Vraag hier de gratis 6-daagse cursus "Weer in contact met je Lijf" aan.
De voordelen op de lange termijn
Naarmate je meer oefent met toegewijde tijd en je meer bewust wordt van je hele presentie wordt het steeds makkelijker om onbewuste thema’s meer in te zien. Dat leidt uiteindelijk tot een hogere productiviteit en betere focus en spreek je je meer creatieve capaciteiten aan.
Veel mensen die regelmatig toegewijde tijd inplannen, ervaren een significante vermindering van stress. Door bewust tijd te nemen voor ontspanning en zelfreflectie, kun je beter omgaan met stressvolle situaties en je emoties beter reguleren. Getuigenissen van mensen die toegewijde tijd hebben geïmplementeerd in hun leven, bevestigen de positieve impact op hun welzijn. Maar dat is niet alleen op basis van ervaringen, er wordt steeds meer en diepgaand onderzoek naar gedaan. Hoewel ik het minder van belang vind om te “weten” dat iets echt werkt met evidence-based onderzoek, komt er steeds meer van dat onderzoek beschikbaar.
Vanuit de epigenetica bijvoorbeeld, is zelfs aangetoond dat het voorkomen van chronische stress een positief effect heeft op een groot aantal genexpressies die te maken hebben met ontstekingen. Het bestrijden van chronische stress draagt op de lange duur bij aan het voorkomen van auto-immuunziektes. Maar ook dat eventuele epigenetische switches die bij geboorte worden overerfd, ook weer terug kunnen worden gedraaid. Onder andere mindfulness, voeding en beweging dragen bij aan dat herstel.
Het belang van tijd nemen voor zelfreflectie en persoonlijke groei kan niet genoeg worden benadrukt. Toegewijde tijd helpt je dus echt om je bewust te worden van je gedachten, emoties, en gedragingen, en om doelgerichte stappen te zetten richting persoonlijke ontwikkeling. Dit leidt niet alleen tot een betere balans in je leven, maar ook tot een dieper gevoel van voldoening en geluk.
Met toegewijde tijd neem je meer regie over je leven
Het doorbreken van de cyclus van chronische stress begint met kleine, bewuste stappen. Door toegewijde tijd te integreren in je dagelijkse routine, kun je niet alleen je stressniveau verlagen, maar ook je persoonlijke en professionele groei stimuleren. Van hard werken en prestatiedruk, naar ontspanning en realisatie.
Is het voor jou ook tijd om je oude patroon of cyclus van chronische stress te doorbreken? Ben je benieuwd naar verschillende ademhalingstechnieken of meditaties? Of realiseer je je dat je wel eens af wil van oude patronen die je hebt opgedaan in je jeugd? Je hoeft het niet helemaal alleen te doen. In mijn praktijk begeleid ik harde werkers die ongezien zijn opgegroeid om weer in contact te komen met hun lichaam, de emoties die waren afgeschermd weer toe te staan en daarmee weer te kunnen ontspannen. Zo kunnen alle kwaliteiten weer ontvouwen en in de wereld worden gezet.
Interesse? Plan geheel vrijblijvend en gratis een Doorbraaksessie met me in. Dan vertel ik je niet alleen hoe je toegewijde tijd kunt implementeren, maar ook hoe je je lichaam nog beter kunt inzetten om tot diepgaande ontspanning te komen. En zo kan jij weer voluit leven!
Comments