top of page
  • Foto van schrijverDennis

Wat is het nieuwe normaal?

Sinds een week of 7 is alles ineens helemaal anders, voor iedereen. Hoe ga jij om met deze veranderingen? Ervaar je gevoel van ongemak en stress, of misschien wel een gevoel van rust? Hoe is het met jou?


Vragen die in mijn hoofd over elkaar heen buitelen zijn: Wat kan ik doen? Wat moet ik allemaal regelen? Wat betekent dit voor mij en mijn naasten? Kan ik alles wel combineren thuis? Hoe moet ik ontspannen? Hou ik mijn motivatie vast? Wat betekent deze crisis op korte en lange termijn? Heb ik straks nog wel werk? Kan ik straks nog wel masseren? Kunnen we straks weer binnen anderhalve meter op elkaar leven?

Een foto van Pinguins op een wit zandstrand in Zuid Afrika

HOUVAST

Ik ben op zoek naar houvast. Net zoals de dagelijkse update van het RIVM met grafieken en cijfers me ook wat houvast moeten bieden. Maar het is schrale troost als je bedenkt hoeveel verdriet en leed er achter die cijfers zit. En wat betekenen die cijfers nou precies? Vertellen ze ons iets over de toekomst? We proberen een idee te creëren van een nieuwe wereld, op basis van wat we allemaal dachten te weten. Maar nu die “zekerheden” wegvallen, hoe kijken we dan naar de toekomst? Wat weten we nou echt? Waar vinden we houvast? Tijdens mijn wekelijkse meditatiegroep kwam ik er weer opnieuw achter dat die houvast er nooit is geweest. Het is iets dat we, individueel en collectief hebben bedacht en waar we op zijn gaan rekenen. Maar wat is er eigenlijk echt zeker in het leven? Het niet weten is soms beangstigend maar biedt tegelijkertijd ook ruimte voor een vernieuwde frisse blik.


Ondertussen blijft mijn praktijk voorlopig nog even dicht. Het is de vraag wanneer en in welke vorm ik straks weer Thaise massages kan aanbieden. Belangenvereniging voor masseurs, BMS werkt nu al hard aan een anderhalve-meter-protocol. Voor mij staat echter voorop dat ik behandelingen kan geven in een setting die ongedwongen, open en vrij voelt en waarin er echte ontspanning kan ontstaan voor lichaam en geest. Mondkapjes en rubber handschoenen dragen niet aan bij aan dat open contact en ontspanning en is voor mij nu nog een stap te ver. Op termijn zal ik een ieder daar zijn weg in moeten vinden, en ik ook. Ik neem de tijd en ruimte die er nu is om daar goed over na te denken.

 

INSPIRATIE

In de tussentijd geef ik ook meer aandacht aan het zorgen voor mezelf, mijn lichaam en geest. Wellicht kunnen onderstaande tips jou inspireren om dichter bij jezelf te komen in deze houvastloze periode.

Een buddhabeeld in goud en geel in Sri Lanka

Meditatie

Het helpt mij om te mediteren. Ik beoefen dat al een aantal jaren in de vorm van een wekelijkse Zijnsoriëntatie meditatiegroep en zo af en toe door deel te nemen aan een retraite. Deze meditatiegroep is nu geswitcht naar online en dat gaat heel goed, want we hebben in de afgelopen jaren een sterke vertrouwensband met elkaar opgebouwd. Wil je ook eens mediteren? En spreekt het idee van Zijnsoriëntatie je aan? Mijn Zijnsoriëntatie-leraar Irene Andriessen biedt 4 x per week een meditatie online aan via Zoom, met ruime keuze in het tijdstip. Zie voor meer informatie: https://ireneandriessen.nl/agenda/online-zijnsmeditatie/

 

Yoga

Een “work-in” waar ik veel plezier aan beleef is de Ashtanga Yoga. De vaste opbouw van de houdingen werkt erg meditatief, ondanks het feit dat het de meest dynamische vorm van yoga is. Nu de shala gesloten is, ben ik ontzettend blij dat Yogapoint online lessen aanbiedt. Zelf heb ik gemerkt dat het volgen van een live yogales me meer plezier en voldoening geeft dan een video. Het samen met anderen aan de slag zijn in een zelfde Ashtanga routine, af en toe even spieken op het scherm of iedereen meedoet, en een aanwijzing van mijn docent op afstand doen wonderen. Het is een erg krachtig alternatief en creëert de nabijheid van de anderen, ook al zijn zij niet in dezelfde ruimte. Mijn favoriete les: Live Ashtanga met Sofie van Yogapoint Utrecht, elke donderdagochtend om 9:30 uur. Zie het online rooster op de website: https://www.yogapoint.nl/nl/lesrooster-nl/onlineyoga.html

Wil je actief met Yoga aan de slag, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of welke vorm bij je past? Neem dan eens een kijkje op de site van Back in Balans. Danielle kan met haar bijna 30 jaar ervaring ook online heel goed uitleggen, adviseren en motiveren. Ze heeft nu een actie waarmee je voor een heel schappelijk bedrag onbeperkt alle online lessen kan volgen. Persoonlijk, no nonsense en in de vorm van jouw voorkeur, van ontspannen tot zeer pittig. Kijk voor meer informatie op de site of voor het volgen van een proefles: https://www.backinbalans.nl/personal-online-training/online-training

 

Workout

Doordat ik nu veel thuiswerk met videoconferencing, merk ik dat bepaalde delen van mijn lichaam wat extra aandacht nodig hebben. Vooral de heupen worden sneller stijf van het zitten achter de computer. Ik word elke keer weer geïnspireerd door Hiro Landazuri. Op zijn account @actionhiro plaatst hij regelmatig korte instructiefilmpjes voor bijvoorbeeld de heupen of benen die je een extra dimensie geven aan je self-practice. Ook op Youtube!

Bewegen is altijd beter dan stilstand. Lukt het niet vanzelf? Kies dan een willekeurige app die je motiveert om te wandelen, fietsen, bootcampen, hardlopen, enfin… wat bij je past. Ik heb het hardlopen weer opgepakt met de NikeRunClub app. Die app maakt schema’s voor je, als beginner, of als meer gevorderd bent en toe wil werken naar een doel. Samen met een vriend hebben we dit als basis gebruikt voor een gezamenlijke workout - op anderhalve meter. Met zijn achtergrond in rugby en marinetraining doen we de warming up. En met mijn kennis van de Thaise massage en ervaring met yoga rekken en strekken we in de cooling down. Zo inspireren we elkaar en hebben we een top-workout, zonder blessures. Wellicht haal ik die 10 kilometer binnenkort wel weer!

Dennis doet mee aan de Singelloop in Utrecht en lacht
 

Ontspanning

Even geen zin om te bewegen? Dan heb ik nog twee tips voor op de bank:

  1. Kijk naar de korte documentaire Huidhonger, waar de kracht van aanraking heel mooi wordt geduid in 21 minuten. Alleen al door er naar te kijken word je meer ontspannen.

  2. Lees het boek Antifragile van Nassim Nicholas Taleb over hoe de voorspellingen in de wereld van financiën eigenlijk geen rekening houden met onverwachte events. Hij schreef het na de vorige bankencrisis. Tussen de regels door lees je tips over hoe je zelf minder kwetsbaar kan worden. En die zijn best waardevol in deze coronacrisis. Disclaimer: het is geen gemakkelijk boek, maar wel de moeite waard. Onder andere verkrijgbaar bij bol.com.

 

CONTACT

Heb je behoefte aan contact? Wil je even bellen? Of wil je advies op afstand over een bepaalde klacht? Of samen via videoconferencing een oefening doen? Of om gewoon te praten over hoe jij omgaat met de nieuwe situatie? Dat kan altijd! Ik vind het fijn als ik je kan helpen en ik bereken hiervoor geen kosten . Op woensdag- en vrijdagmiddag ben ik goed telefonisch bereikbaar. Een belafspraak maken kan ook op een tijdstip van jouw voorkeur. Laat het me weten!

Ik hoop dat ik je binnenkort, wanneer de omstandigheden dat toestaan, weer in de praktijk mag ontmoeten. Tot die tijd, veel sterkte en zorg goed voor jezelf en voor je naasten.

64 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page