top of page
  • Foto van schrijverDennis

Een reis door Thailand in 5 massages

De zomervakantie zit er op, de eerste lesdag van het verdiepingsjaar (3e jaar) bij Thai Dee is al weer achter de rug en ik heb ook al weer een eerste massage mogen geven. Ik kijk terug op een heerlijke vakantie in Thailand, waar ik het plezier had om maar liefst 5 massages te ondergaan. Dat is natuurlijk niet alleen heel fijn en ontspannen, maar ook ontzettend leerzaam. Echter, het aanbod van massages in Thailand is zo groot, dat het soms lastig is om een keuze te maken. Aan de hand van verschillende review sites zoals Tripadvisor of Google heb ik een keuze gemaakt. Waar ik vooral op heb gelet:

  • de prijs : variërend van 200 tot 500 THB voor een uur Traditionele Thaise Massage (duurder is niet altijd beter)

  • positieve reviews vanuit meerdere nationaliteiten

  • de praktijk richt zich specifiek niet op "happy ends"

  • de bereikbaarheid vanaf het hotel


Ik heb 5 totaal verschillende ervaringen gehad. Van zeer stevig tot hard (en pijnlijk) tot een losjes en ontspannend. Tijdens die massages heb ik veel kunnen leren, over mezelf en over mijn lichaam. Waar hou ik spanning vast? Waarom had ik niet door dat mijn benen zo gespannen waren. Jee, wat ben ik eigenlijk vermoeid! Of waarom zeg ik niet dat het iets rustiger aan moet? Maar het is natuurlijk ook heel leerzaam om de technieken van Thaise collega's te ontdekken. Wat doen zij anders, welke techniek heb ik nog niet onder de knie en wat zou ik anders doen? Ontzettend leuk om te vergelijken en de verschillen te ervaren.
Hieronder vind je mijn ervaringen op een rij en mijn persoonlijke rating:


1. Perception Blind - Bangkok ***

Het mooie aan het concept van Perception Blind is dat zij mensen die blind zijn opleiden tot masseurs. Daarmee dragen ze aan de ene kant bij aan de ontwikkeling van mensen die normaal gesproken lastig op de arbeidsmarkt terecht komen. En aan de andere kant is een massage door iemand die niet (goed) kan zien vaak erg prettig omdat de masseur heel goed moet voelen waar hij of zij het beste ontspanning kan brengen. Ik werd gemasseerd door een jonge vrouw die goed voelde waar spanning zat in mijn lijf. Van tevoren werd zij gebriefd door een ziende collega die aan de hand van het intakeformulier de plekken op haar lichaam aanwees. Ik koos voor een "medium" sterke massage en dat was prettig. Zeker na een lange vlucht en een beetje jetlag.

Ik herkende de verschillende technieken uit de Traditionele Thaise massage, er waren geen verrassingen, hoewel sommige strekkingen vanuit een veel handiger positie werden gedaan dan ik ze had geleerd. Af en toe was er wat gestommel als de masseuse tegen de tafelrand of hoek aanliep bij het wisselen van kant. Ik had wat last van mijn linker schouder, dat werd ten dele weggemasseerd. Na 90 minuten echter helemaal opgefrist en soepel in het lijf en een bijzondere ervaring rijker.

Ook eens proberen als je in Bangkok bent? Zie de website van Perception Blind.


2. Chao 9 Massage - Bangkok **

Omdat ik toch nog steeds last had van mijn schouder wilde ik toch nog een extra massage specifiek hiervoor. Naast het hotel vond ik Chao 9 massage. Deze kreeg afwisselende reviews, maar het was dichtbij en niet te duur. Ik vroeg om een sessie van 2 uur, maar helaas, het was te druk. In een uur kun je als Thaise masseur een hoop doen, dus ging ik voor deze optie, medium variant. Deze keer niet op een tafel maar op een kleine verhoging en zoals in zoveel massagesalons de matten afgescheiden door een gordijn.

De masseuse kwam gelijk terzake en voor ik het wist ging ze met een krachtige elleboog mijn schouder te lijf - deeptissue voor gevorderden... Door diep te blijven ademen probeerde ik er bij te ontspannen, maar wat deed het zeer! Na een minuut of 10 vroeg ik of het wat minder mocht, want ik hield het niet meer. Zat mijn schouder echt zo vast? Naast de rug nam ze ook de ribben mee en gaf ze flinke druk op de borstspier. Na de massage die op andere plekken wel stevig was maar niet zo hard, wist ik niet of ik blij was met het resultaat of gewoon blij dat de marteling voorbij was (en dat het niet 2 uur duurde). Het is nog een aantal dagen beurs geweest en de blauwe plekken waren na een weekje weg.

De masseuse gaf aan dat ze na het uurtje behoorlijk moe was. Dat kan ik me voorstellen en ik zou zelf niet zo'n harde massage geven. In Thailand zijn de mensen over het algemeen soepeler en gewend aan stevige massages. In het westen zitten we vaak wat vaster en is onze lichaamsbouw minder soepel. Dan werkt het beter om het rustiger op te bouwen.

Hou je wel van een hele stevige massage en ben je niet bang voor een blauwe plek hier of daar? Zie dan de Facebookpagina van Chao 9


3. Magic Hand Thai Massage - Lamai, Koh Samui ****

Op onze nieuwe bestemming op het prachtige eiland Koh Samui hadden we een heerlijk hotel. Maar het bed vond ik enorm hard en ik lag niet lekker. Ook begon mijn sluimerende schouderpijn weer wat op te spelen en kreeg ik een wat stijve nek van de airco. Toen de blauwe plekken bijna waren verdwenen van de vorige massage ben ik op op zoek gegaan naar een plek in de buurt. Natuurlijk kon ik ook een massage nemen in het hotel, maar ik vond te prijzen veel te hoog en de kwaliteit twijfelachtig. We sliepen namelijk naast de spa en ik zag meerdere behandelingen.

Met de ervaringen van Bangkok in mijn achterhoofd zocht ik dit keer niet op massage, maar op massagetherapeut in de buurt van ons dorpje. En ik vond er één op een paar minuten lopen van het hotel. Deze praktijk kreeg hele goede reviews en heb het er op gewaagd.

En eerlijk is eerlijk, dit was een hele goede massage. Het begon zacht, maar werd langzaam steviger. De masseuse vond de pijnlijke plek in mijn schouder en heeft een paar mooie strekkingen gedaan. Ik lag op een tafel en ze kon makkelijk om me heen lopen. Ook maakte ze gebruik van een speciale soort balsem die veel weg heeft van Tiger Balsem, maar net iets anders is. Hoofdingrediënt is de Clinacanthus nutans. Het ruikt iets minder scherp dan pepermunt maar heeft wel dezelfde verwarmende effecten. Ik snapte al niet zo goed aan het begin waarom ik mijn t-shirt moest uitdoen en er geen massageshirt lag.


Veel strekkingen kende ik wel op een enkele na. Wat me echter opviel was de rustige en mooie (en handige) overgangen die de masseuse toepaste. Een kunst op zich die ik graag zelf nog verder ontwikkel! De masseuses die hier werken zijn echt goed opgeleid.

Ik eindig de massages die ik zelf geef vaak met een hoofdmassage, maar dat is altijd even zoeken. Een hele handige truc die ik hier leerde was een groot kussen in je schoot te leggen terwijl je in kleermakerzit zit. De gemasseerde ligt dan iets hoger, je kunt er op veel plekken op het hoofd en in de nek makkelijker bij en het is voor jezelf als masseur een stuk comfortabeler. Na 90 minuten voelde ik me als herboren! Ik ben zelfs nog door de masseuse op de foto gezet. Op facebook vind je de foto. Zie ik er niet ontzettend ontspannen uit?

Ben je in de buurt van Lamai in Koh Samui? Ga dan zeker eens langs bij Magic Hand Massage. Daar krijg je geen spijt van!


4. Aunchalee Thai Massage - Khao Sok *****

Mijn dag kon niet meer stuk na deze massage in Khao Sok, vlakbij de entree van het Nationale Park. Niet alleen werd ik ontzettend hartelijk ontvangen, maar ook was ik blij dat ik voor een traditionele Thaise massage van 2 uur beschikbaar was. Ik mocht gelijk gaan liggen. Ook hier weer, op een kleine verhoging met netjes een gordijn eromheen (zoals in het ziekenhuis).

Ik hoefde niks te zeggen, de masseuse begon kort met een opwarming van de benen in de buikligging, en ging al snel over op het behandelen van de meridianen. Ik herkende de systematische aanpak. En wat hier opviel: veel deed ze met haar elleboog, maar in tegenstelling tot haar collega in Bangkok deed ze het subtiel, en voerde langzaam de druk op de verschillende acupressuurpunten op in een vast ritme. Ik was helemaal geïnteresseerd in wat ze precies deed, maar het was zo ontspannend en prettig dat het lastig was om de focus op het volgen te houden. Toch herkende ik op een gegeven ogenblik dat ze steeds meer focus legde op de Nier-meridiaan. Ik had daar zelf eerder niet zo'n focus op. Ik typeerde mijzelf meer als iemand die vooral issues heeft met de Aarde en Metaal-elementen uit de traditionele Chinese medicijnleer. Toen ik het achteraf opzocht, klopte de symptomen die ik de laatste tijd ervoor met een verstoring van het Water element, en specifiek op de nier-energie.


Ook behandelde ze de acupressuurpunten op en rondom het schoudergebied na een korte verkenning ("Left shouder not good!"), waarna ik mijn linkerarm weer volledig vrij kon bewegen. Weg schouderpijn! Niet alleen leerde ik hier bekende strekkingen vanuit een andere positie - wat soms heel handig kan zijn - ook kwamen er strekkingen voorbij die ik nog niet kende. Één ervan was het kraken van de nek, iets wat ik zelf nog niet zo snel bij iemand zou uitvoeren. Ik schrok ervan, want ik had het niet verwacht. Het kraakte ook nog eens behoorlijk, maar uiteindelijk had ik geen last meer van de nek die steeds maar knakte.

Achteraf hadden we nog een leuk gesprek in gebroken Engels over het feit dat ik net was begonnen als masseur en nog bezig was met de opleiding voor massagetherapeut. Spontaan begonnen ze me te feliciteren en was ze helemaal uitgelaten. Zelf was ze opgeleid bij de Wat Pho School of Massage in Bangkok en leerde ze me nog wat kleine kneepjes uit het vak. Wat een ontzettend leuke ervaring en na deze behandeling helemaal klachtvrij.

Wil je niet alleen de prachtige schoonheid van het National Park ervaren, maar ook een geweldige massage ontvangen. Ga dan naar Khao Sok! De praktijk heeft geen eigen website maar vind je makkelijk via Google Maps.


5. Ruean Boonya Thai Massage - Bangkok ***

Terug in Bangkok vlak voor vertrek naar Nederland wilde ik toch nog een massage. Zo'n lange vlucht van 11 uur kun je maar beter goed voorbereid ingaan. Tijdens een eerdere vakantie was ik al eens bij de Wat Pho Massage School geweest voor een massage, maar dat lag best wat uit te richting en ik had nog andere plannen die dag. En de eerder bezochte Healthland Spa had op het moment nogal wat slechte recensies. Iets anders gezocht in de buurt met een rating van 4,7 op 5. Het was even zoeken wat de naam zoals hierboven vermeld staat stond niet in Google Maps, maar uiteindelijk het adres gevonden. Ik kon hier kiezen voor een Traditionele Thaise Massage of een variant met de balsem. Ik koos toch voor de gewone versie want ik had niet zo'n zin om helemaal ingesmeerd te worden. Ik was op mijn benen ook nog wat rood van eerdere verbranding door de zon.

Deze massage was gewoon prima en prettig. De masseuse in kwestie had alleen de ongebruikelijk gewoonte om bij het wisselen van links naar rechts (en andersom) op mijn rug te gaan zitten. Ik was even bang dat ik bij zo'n soort salon terecht was gekomen, maar gelukkig deed ze dat niet in de rugligging. Ik merkte dat de masseuse niet het gevoel had zoals de masseuse in Khao Sok, ze werkte een vaste routine af en bleef niet veel langer bij plekken met wat spanning dan bij ontspannen plekken. Al met al een fijne massage, maar niet één die er ontzettend uitsprong. Dit was tot nu toe ook wel de goedkoopste massage: 300 THB voor 90 minuten en ik heb in Bangkok (ook tijdens eerdere reizen) wel slechtere ervaringen gehad. Als je in Bangkok rondom Lumphini park verblijft kan ik je dit adres prima aanbevelen. Geen eigen website of Facebook, maar prima te vinden op Google Maps. Daar lijkt het overigens dat ze alleen 's ochtends geopend zijn, maar dat is een foutje. Ze zijn open van 9:00 tot 24:00 uur.


Al met al ben ik ontzettend geïnspireerd geraakt en heb ik aardig wat geleerd (hetzij passief door de massages te ervaren). Wil je ook eens ervaren wat een Thaise massage voor je kan doen? Boek dan makkelijk en eenvoudig een sessie online op het tijdstip dat jou het beste uitkomt!130 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page