top of page
 • Foto van schrijverDennis

Met een ritueel kun je makkelijker stoppen met gewoontes!


Beginnend herfsttlandschap met bomen

Oktober is sinds een aantal jaar om gedoopt naar stoptober. Een maand waarin campagnes je aanmoedigen om te stoppen met roken. En dat is niet zo gek want de herfst is het ideale seizoen om los te laten. Kijk maar eens naar de bomen, zoals zij de bladeren laten vallen, zich klaarmakend voor de winter.


Het in leven houden van de bladeren in de winter kost veel te veel energie. En die energie is weer nodig om na de winter weer volop te bloeien. Je kunt de neergaande energie, of de meer naar binnen kerende energie, goed gebruiken om afscheid te nemen van dingen die jou niet meer dienen. Misschien nog oude spullen op zolder of andere rommel. Of misschien wel van een gewoonte. Dus sta eens stil in de drukte van alledag en kijk eens goed om je heen of naar binnen.


Met welke gewoontes zou jij willen wel eens stoppen?

 • Eindeloos op je telefoon scrollen

 • Je sociale kalender helemaal volproppen

 • Altijd hulp bieden aan anderen

 • Overwerken

 • Piekeren of je zorgen maken

 • Vaak te zeggen “dat doe ik wel even”

 • ….

De lijst met voorbeelden kan natuurlijk eindeloos doorgaan. Maar hoe doe je dat nou? Allereerst, stel het niet uit! Bijvoorbeeld tot nieuwjaarsdag. Gewoontes zijn moeilijk te doorbreken, dus elk excuus om te vermijden wordt door je brein aangeklampt. Start gewoon nu.

Afscheidsritueel

Daarnaast is een ritueel is goede manier om ergens afscheid van te nemen. Zo sluit je bewust en met aandacht af wat je niet meer dient en zet je je brein op afsluiten. Als je lang aan iets blijft vasthouden, kost dat onbewust veel aandacht en energie. En dat is zonde!


Voor dit ritueel help ik je met een stappenplan om met een brief afscheid nemen.

Je hebt nodig: een goede pen, mooi papier en een envelop. Misschien koop of bestel je wel mooi briefpapier zodat je er echt iets speciaals van maakt. Creëer een moment voor jezelf en kies een eigen ruimte. Zo ben jij helemaal alleen met jouw gedachten.


Hoe pak je het aan?

 1. Leg alles wat je nodig hebt klaar, pen, papier, envelop. Neem ook wat lekkers te drinken en/of te eten mee.

 2. Bedenk je waar je nu afscheid van wil nemen. In dit geval gaat het om een gewoonte, maar het kan ook goed werken met een idee of gedachte. Of een negatief zelfbeeld, of misschien een persoon uit het heden of verleden waar je afscheid van wil nemen. Vind je het lastig om te kiezen als er meer op komt kies de eerste gewoonte die bij je op kwam.

 3. Je begint de brief zoals altijd met een aanhef: Lief ....

 4. Dan schrijf je de brief in 3 delen:

  1. Je schrijft op wat je zo aan de gewoonte waardeerde. En misschien kun je ook aan je papier toevertrouwen waarom je er zo aan gehecht bent. Wat heeft het je al die tijd gebracht? Maak er echt een compleet verhaal van.

  2. Daarna bedank je het voor de gedane diensten, de trouwe ondersteuning en de kracht om geen moment van jouw zijde te wijken. Al die tijd kon je er op rekenen en dat was fijn. Wees ook hier uitbundig en schrijf niet alleen "bedankt".

  3. Vervolgens schrijf je waarom je nu afscheid wil nemen. Wat het je heeft gekost of wat zou het je kosten om hier mee door te blijven gaan? Maak duidelijk waarom het moeilijk voor je is om afscheid te nemen, maar wees resoluut.

 5. Je sluit de brief af met een liefdevolle groet.

 6. Stop de brief in een envelop en adresseer hem aan je gewoonte plak hem dicht.

 7. Leg de brief op een bijzondere plek, waar niet waar iedereen zomaar bij kan.

 8. Zet een reminder in je agenda voor over 6 maanden (met de locatie van je brief) en lees de brief dan nog eens terug.

 9. Is het gelukt om te stoppen? Heb je je oude gewoonte gemist? Of juist helemaal niet? Herhaal het ritueel indien nodig.

 10. Is het tijd om definitief afscheid te nemen, maak dan een vuurtje en laat de brief met de oude gewoonte verdwijnen in de vlammen.

Een handgeschreven afscheidsbrief is een ideale werkvorm om dit te doen. Je kan het op je eigen tempo doen, af en toe wegleggen en weer oppakken. Door met de hand te schrijven verbind je beweging aan je gedachten en krijgen gedachten en intenties vormkracht.


Heeft het je geholpen? Laat het weten in de comments!

ondergaande zon bij zee

74 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page