top of page
  • Foto van schrijverDennis

7 doe-het-zelf tips tegen prevakantiestress


Dennis voert een stoelmassage uit

Ken je dat? In plaats van uitkijken naar de vakantie, de heerlijke bestemming die je minutieus hebt uitgezocht, heb je vooral veel stress. Stress om alles voor de vakantie af te hebben, stress over hoe je mailbox er na de vakantie uitziet. Stress of de collega’s ook echt wel de overdracht hebben begrepen en echt niet vergeten om nog dat belangrijke punt naar voren te brengen in die ene cruciale meeting?


Dan ben je vast niet de enige! In ons dagelijks werk hebben we allemaal ambities en doelen nodig, en ook de grotere en kleinere successen om gemotiveerd door te blijven gaan. En daar houden we graag de controle op, ook als we afwezig zijn. Het afschakelen voor een vakantie, of zelfs voor het einde van de dag voor het slapen gaan is in de huidige samenleving waarin we allemaal permanent verbonden zijn, is nog niet zo eenvoudig. Er is altijd wel een berichtje, mailtje, telefoontje te beantwoorden. En als dat allemaal gedaan is, dan zijn er wel pop-ups op onze devices van nieuwssites om niets te missen, reminders over energieverbruik of apparaten die klaar zijn en om aandacht vragen.


Zo wordt onze aandacht steeds weggetrokken. Van zaken die misschien wel belangrijker zijn, maar iets meer tijd kosten, en die tijd nemen we vaak niet. Uitkijken naar iets leuks, zoals een vakantie kan dan zomaar ineens ook weer een taak worden, waarbij allerlei dingen moeten worden geregeld tussen alle drukte door: koffers pakken, route plannen (zijn er wel genoeg laadpalen?), parkeerplaats reserveren op luchthaven of taxi of ander vervoer regelen en dan moet je ook nog op plaats van bestemming komen.


Lukt het dan nog wel om af te schakelen? En voorpret te hebben voor iets leuks en ontspannends als vakantie? Of kom je dan helemaal overprikkeld en gestrest aan op de plek van bestemming? Dat is toch zonde! Het afschakelen betekent loslaten, en loslaten is nou eenmaal heel lastig. Dan raken we de controle kwijt. En ons brein wil ons, vanuit de beschermende functie, behoeden voor verlies van controle en alle mogelijke erge scenario’s die daar uit voortkomen. Maar voorbereid loslaten kan helpen. Door zelf regie te nemen kun je stapsgewijs gaan afschakelen, waardoor je meer ontspannen op reis gaat.


Dennis geeft een overzichtsmap aan iemand anders

Met deze 7 tips tegen prevakantiestress maak je het jezelf gemakkelijker om aan de vakantieperiode te gaan wennen en er misschien zelfs met voorpret naar uit te kijken:


  1. Zet je out-of-office bericht 2 dagen voor vertrek al aan.

  2. Blokkeer de laatste anderhalve dag voor je vakantie in je agenda voor het afronden van je werk.

  3. Plan in de 3 weken voor je (langere) vakantie elke week een dagdeel in om je vakantieafwezigheid voor te bereiden. Zo creëer je de ruimte om werk af te maken en die tijd niet verloren gaat aan vergaderingen waar je eigenlijk niet bij had hoeven zijn.

  4. Neem in de laatste 2 weken geen acties meer op je die je niet meer voor je vakantie kan uitvoeren, maar vraag dat aan anderen om te doen wanneer een deadline in jouw vakantie ligt.

  5. Laat je belangrijkste collega’s, zakenpartners, leveranciers en afnemers of cliënten weten dat je afwezig zult zijn. Geef een specifieke deadline mee waarop ze nog vragen of opdrachten bij je neer kunnen leggen. Na die deadline (wees sterk) pak je geen nieuw werk meer op, maar pas bij terugkomst.

  6. Natuurlijk kan niemand het werk zo goed als jij doen, maar bedenk eens het volgende: wat er zou gebeuren als je morgen onverwachts door ziekte zou uitvallen en niet zo kunnen werken. Wat gaat er dan echt mis? Focus je aandacht alleen daar op om over te dragen. Al het andere loopt wel los.

  7. Practice what you preach. Geef anderen ook de ruimte om jouw werk over te nemen en gooi niet een uur voor je je computer afsluit werk over de schutting bij een ander.


Als je gewend bent om je coöperatief en dienstbaar op te stellen, of het lastig vindt om nee te zeggen dan is het aangeven van deze grenzen een uitdaging. Maar als je de grens niet aangeeft, dan zul je zo vlak voor de vakantie toch weer een hoop kan-dit-nog-even-voor-je-vertrek-acties op je bordje hebben liggen. Ik zie in mijn omgeving steeds meer mensen die last hebben van die prevakantiestress. Die het normaal gesproken allemaal wel kunnen bolwerken en geen hulp van anderen nodig hebben. Gek genoeg zijn dat juist de mensen die van buitenaf zo ontzettend efficient zijn en waar je als buitenstaander van op aan kunt. Als je wil dat het goed gebeurt, dan vraag je….

Dus daag jezelf eens uit en ga eens aan de gang met deze tips tegen prevakantiestress!


Wellicht ervaar jij veel prestatiedruk en zou je er wel eens van af willen. Dan heb ik goed nieuws voor je, want je kan daar echt verandering in brengen. Dat gaat echter vaak gepaard met ongemak. Voor de buitenwereld is het even wennen als je opeens je grenzen aangeeft of überhaupt nee zegt. Op de langere termijn zul je gaan merken dat een duidelijke grens aangeven juist anderen helpt om je niet te overvragen en je je goed te laten voorbereiden op je afwezigheid. Een win-win!


Kom op je gemak met dat ongemak en creëer meer rust en ruimte in je leven voor jezelf om rustig af te schakelen voor je op vakantie gaat. Ik kan je daarbij helpen met oefeningen, aanraking en lichaamsbewustzijn. Maak nog wat extra ruimte in je agenda en plan een afspraak! Ga ontspannen en met een goed gevoel op reis en geniet voluit.


Kan je bij het aangeven van grenzen wel wat hulp gebruiken? Of wil je af van je prestatiedruk. Of misschien alleen maar vaker leren "Nee" te zeggen?


Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende doorbraaksessie! In 30 minuten laat ik je weten hoe ik je daarbij kan helpen. En krijg je naast deze tips tegen prevakantiestress ook gelijk 2 oefeningen mee waar je zelf al mee aan de slag kunt.


 

52 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page