top of page
  • Foto van schrijverDennis

Zet een Masker op!


Drie foto's van Dennis met een gezichtsmasker before en after

Zet jij ook wel eens een masker op ? En dan bedoel ik niet zo'n masker als op de foto natuurlijk! Hoewel een gezichtsmasker echt goed kan doen, je een verfrissend gevoel geeft en diep reinigend werkt, is het masker dat we opzetten naar de buitenwereld meer van beschermende aard.


Een glimlach, een frons of hangende mondhoeken; ons gezicht geeft vaak weer wat er in ons om gaat of hoe we ons voelen. En gevoel is iets dat we maar niet te veel moeten laten zien in onze rationele maatschappij. Ik ontvang regelmatig verbaasde blikken als ik op straat naar mensen glimlach. Meestal glimlacht iemand mee, in een uitzonderlijk geval komt er agressie naar boven. "Wat sta jij nou dom naar me te lachen, joh?!" heb ik wel eens naar me hoofd geslingerd gekregen met nog wat terminale ziektes en andere nare verwensingen er bij.


Moet ik dan maar een masker optrekken, en daar mijn vrolijkheid of openheid daar achter te verschuilen? Nee, daar zit ik niet op te wachten. Maar laat ik het ook zien als ik verdrietig ben of boos? Gek genoeg is dat voor mij het moment op een masker op te zetten. Gek is dat toch hè? Dat je soms delen van je zelf niet wil laten zien. Die mogen dan even niet meedoen.


Afgelopen weekend ben ik op stilteretraite geweest. Best spannend, want hoewel ik al eerder een retraite van één dag heb meegemaakt, is een heel weekend toch wel andere koek. Gelukkig was de begeleiding bekend en voelde het vertrouwd. Tijdens zo'n retraite veranderen dingen. Door stil te zijn en dat met elkaar af te spreken valt het sociale masker weg. Je hoeft niet meer te glimlachen als je elkaar ziet, of sociaal wenselijk met elkaar te babbelen. En ineens mogen alle onderdelen van je zijn weer helemaal meedoen. Vertwijfeling, angst, ongemak, maar ook helderheid en flexibiliteit. En dat werkt erg verfrissend. Bijna net zo verfrissend als het openbreken van een hard geworden gezichtsmasker door een glimlach.

 

Tip: Ook eens op stilteretraite? Kijk eens op de site van Irene Andriessen, leraar Zijnsoriëntatie: https://ireneandriessen.nl. De eerstvolgende meerdaagse retraite is in oktober!

40 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page