top of page
  • Foto van schrijverDennis

Wat beweegt jou?


Een expressionistisch abstract kunstwerk van Lee Ufan in het Kröller-Muller museum
Kunstwerk: Relatum van Lee Ufan (Kröller-Muller museum)

Het is herfst, een seizoen waar ik echt van kan genieten. De prachtige kleuren, de diepe geuren en soms het verrassende mooie weer. De beweging van de schaduwen op de verschillende oppervlaktes en het licht dat zo ineens door van alles door schijnt. Soms zit ik zo vast in mijn ideeën en gedachten dat ik het niet eens door heb. Door dan naar die rustig omlaag dwarrelende blaadjes uit de bomen te kijken, merk ik ook weer even de zwaartekracht op. Vaak volgt dat bij mij door een diepe zucht en voeten die contact maken met de grond. Dan zie ik ineens scherper dat de kleuren veranderd zijn van bepaalde takken, het geruis van de wind komt meer in mijn gehoor. Alle sensaties lijken even wat minder gefilterd binnen te komen. Haaaaa, nog een diepe zucht en een open ademhaling.


In de wereld die om mij heen steeds meer tot stilstand lijkt te komen, krijg ik zo met die frisse lucht steeds meer zin in beweging. En dan niet de beweging uit dwang vanuit onrust maar de beweging naar buiten toe. Er op uit, de wijde wereld in, mezelf out there neer zetten. Daarvoor is het wel nodig om mijn grijpende geest wat te kalmeren. Want waarom er op uit gaan als er nog zo veel taken te doen zijn? Het advies om daarbij los te laten is dan niet altijd even relevant. Want als ik al die to do's ineens loslaat, wat gebeurt er dan? Mijn geest kan daar niet bij en vindt loslaten echt geen optie (ja, want de was moet ook nog gedaan en je hebt wel een hypotheek te betalen, .... etc). Nu heb ik een manier gevonden om mijn geest te misleiden. Langzaam spoor ik op wat ik in mijn lichaam allemaal vasthoudt en geef mezelf dan de instructie "niet vasthouden". En dat werkt bij mij wonderbaarlijk goed. Ik herinner mezelf dan dat ik de krampachtigheid iets mag laten vieren en misschien zelfs weer wat van mijn ingehouden kwaliteiten kan opmerken. Waardoor kom jij in beweging?


Doelloos rennen

Afgelopen zondag was er in mijn oude hometown de Singelloop. Ik had nog een inschrijving van 2021 die op het laatste moment door overheidsmaatregelen werd afgezegd. Daar ging mijn doelstelling en mijn voorbereiding op de 7-heuvelenloop (die vorig jaar ook werd afgezet). Motivatie zakte naar onder het vriespunt, en door de verhuizing was het ook weer even zoeken hoe ik met mijn loopmaatje en goede vriend weer onze gezamenlijke training kon oppakken. Ik was zo gefixeerd op het einddoel, dat ik bijna vergat dat onze wekelijkse ronde in de bossen rondom Doorn veel belangrijker waren dan het lopen van een wedstrijd. We bespreken daar de wereld. En toen ik in het begin de Nike+ app nog gebruikte, riep die uit als een mantra na de training: "There is no finish line". En zo werd de 10 kilometer afgelopen zondag niet het doel, maar het resultaat van weken lang fijn samen lopen. We sleepten elkaar door wat moeilijke stukken in het parcours heen, en de kers op de taart: een mooie eindtijd! Op naar Nijmegen voor de 15 kilometer (maar dat is geen doel op zich!)


Een screenshot van het gelopen 10 kilometer parcours van de Singelloop in Utrecht

Niet vasthouden

Hoe ik hierboven beschreef hoe de instructie "niet vasthouden" me vaak zo goed helpt, is het vasthouden voor een hoop dingen nog wel een oplossing. Vooral bij dingen die ik spannend of eng vind. Zo had ik vorige maand een blog had gemaakt, maar het niet via de gebruikelijke kanalen gedeeld. Ik vond het echt doodeng, want ik had een meditatie ingesproken en de link er aan toegevoegd. Al mijn gewoontesystemen zeiden: niet doen hoor! Maar ik vond het toch een beetje zonde en sommige cliënten vinden het fijn om een begeleide meditatie nog eens terug te luisteren. Dus ik heb de stoute schoenen aangetrokken en heb er nog een paar ingesproken. De meditaties zijn te beluisteren via Spotify. Ik maak misbruik van een podcasttoepassing, ook al is het niet echt een podcast. Ik ben benieuwd wat je er van vindt. Wil je nieuwe meditaties gelijk beluisteren, volg me dan op Spotify. Dan krijg je een notificatie als ik een nieuwe heb geupload. 

Mentale gezondheid

Op de dag dat ik deze blog schrijf is het wereldwijde "Mental Health Day", toevalligerwijs ook de dag 4 jaar geleden dat ik me inschreef bij de KVK. Hoewel, toeval? Misschien moest het zo zijn.

Vanuit mijn ervaringen in de praktijk zie ik steeds meer relevante verbindingen tussen mentale gezondheid en fysieke gezondheid. Vind je het soms lastig om in beweging te komen, of zit je jezelf op de kop omdat je zogenaamd geen motivatie hebt? Misschien is het dan eens interessant om dit onderstaande filmpje te bekijken (in het Engels). Het legt kort uit wat er gebeurt in je zenuwstelsel en hoe het zenuwstelsel van slag kan raken door trauma of andere overweldigende gebeurtenissen en je niet meer in staat bent om jezelf te reguleren:

Is dit herkenbaar en zou je hier eens mee aan de slag willen? Tijdens mijn onderzoek naar ontwikkelingstrauma en de Thaise traditionele massage kwam ik de Polyvagaal theorie al tegen. En wat blijkt? Het is een ideale match om in te zetten in klachtgerichte Yogamassage of bij Lichaamsgerichte therapie en van deze klachten af te komen.

Meer weten? Neem gerust contact met me op of plan een afspraak in:55 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page