top of page
  • Foto van schrijverDennis

Herfst: tijd om te oogsten


Uitzicht op bomen in beginnende herfst

De herfst was voor mij altijd een onprettig seizoen, de voorbode van de winter met steeds kortere dagen. De koude die intreedt, regenachtig grijs weer. Maar de laatste jaren begin ik de herfst steeds meer te waarderen. Niet alleen omdat de prachtige kleuren, die zich ontwikkelen van groen naar geel, oranje, rood en bruin, mij steeds meer opvallen. De herfst is voor mij ook steeds meer het seizoen van het oogsten. Kleine zaadjes die in het voorjaar zijn geplant zijn in de zomer volgroeid en de vruchten mogen nu geplukt worden. 


Deze week werd ik me bewust van een klein succesje tijdens mijn Ashtanga Yoga les. De Ashtanga reeks bestaat uit een vaste en dynamische set van verschillende houdingen die elke les worden herhaald. Na verloop van tijd kan je door deze kracht van herhaling de focus verplaatsen naar binnen, in plaats van steeds op te letten wat de volgende houding is. Hierdoor richt je je aandacht naar binnen en kun je opmerken dat je bijna meditatief de houdingen aanneemt en daarin verdiept. In de serie van staande houdingen liep ik al een tijdje aan tegen de "utthita hasta pandangusthasana".

Ik betrapte mezelf er op dat ik me liet afleiden door gedachten als “ik ben niet flexibel genoeg”,  “mijn lichaam is er toch niet geschikt voor” of “wat als ik val?” en “de aangepaste houding is toch ook goed…”.  Deze week echter trok ik de stoute schoenen aan, reikte ik naar mijn grote teen en strekte mijn been. Het lukte (!). Plots stond de lerares naast me om me te ondersteunen en aan te moedigen de draai met mijn been naar buiten te maken. En toen was de volledige houding ineens heel dichtbij. Met wat kleine ondersteuning voelde ik ineens veel beter welke spieren er aan het werk waren en waar ik kon ontspannen in mijn lijf. Een mooie resultaat na enkele maanden ploeteren.


Zo oogstte ik niet alleen het fysieke resultaat, ook had ik een mentale barrière geslecht. En dat vereiste moed. Moed om het te doen, maar ook moed om hulp te vragen, hulp te accepteren en moed om de overtuiging los te laten dat je iets niet kan. Een liefdevolle aanraking helpt vaak om uit het hoofd weer in het lichaam te treden en om te voelen wat er zich daar allemaal afspeelt. Vermoeidheid, stijfheid, maar vaak ook soepelheid of flexibiliteit waar we het niet vermoeden.


Heb jij deze herfst al iets moois geoogst? Hoe beleef jij de seizoenen? Heb je een voorkeur voor lente, zomer, herfst of juist voor de winter? Wil je dat met me delen? Laat hieronder een reactie achter of stuur me een bericht!


 

3 eenvoudige tips om je herfstdip te overwinnen:

  1. hou je zelf goed warm, neem regelmatig een lekker warm (voeten)bad of bezoek een sauna;

  2. gebruik warme/pittige ingrediënten in je maaltijden zoals gember, chili, nootmuskaat om je van binnenuit op te warmen (aanbevolen recept: Pittige Thaise Pindasoep van Vegadutchie);

  3. laat je inspireren door de vallende bladeren en laat los wat je niet nodig hebt om de winter in te gaan. 

56 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page