Dennis Ketel
Brengt verandering op gang in verbinding.
Ik ben geboren in Den Haag (1978) en sinds 2021 woon ik in Arnhem samen met mijn man met wie ik al meer dan 10 jaar samen ben.
Mijn brede interesses en gevarieerde loopbaan hebben me onder andere gebracht, dat ik met een brede blik kan kijken en me in veel situaties ook goed kan inleven.
In 2018 besloot ik om me definitief om te scholen naar Thaise Massagetherapeut en in 2024 behaalde ik mijn diploma gecertificeerd Ademcoach. Ik voelde steeds meer de behoefte om intensiever met mensen te werken. De lichaamsgerichte basis was voor mij de ingang om thema's te benaderen die in gesprekken vaak niet naar boven komen.
Complementaire zorg
Het echt opsporen van de oorzaken van klachten - die lichamelijk, geestelijk of een combinatie daarvan zijn - kost tijd. Dat is waar ik in mijn praktijk op inzet.
In de reguliere zorg is aandacht voor klachten en tijd voor een verhaal niet altijd mogelijk. Ik begreep niet hoe erop basis van een gesprek een diagnose kan worden gesteld. Ik voelde me niet gezien en gehoord.
In mijn praktijk merk ik dat de Oosterse tradities zo ontzettend veel wijsheid en effectiviteit bevatten. En dat die wijsheid juist heel goed aanvullend op de reguliere zorg kan worden ingezet om integraal thema’s als stress, burnout en trauma aan pakken.
Zonder woorden
De huisarts en fysio en psycholoog konden me niet helpen om bepaalde onrust in mijn hoofd en ongemak in mijn lijf op te lossen. Op de één of andere manier niet helemaal mezelf kon zijn. Ik paste me altijd aan aan anderen en dat leidde wel eens tot irrationele uitbarstingen, die voor mijn omgeving verrassend waren. Maar ik vond dat moeilijk om uit te leggen.
Ondertussen had ik mezelf trucjes aangeleerd om extravert over te komen, maar eigenlijk ben ik meer introvert. En dat "extravert doen" kostte me veel energie. Ik maakte me liever onzichtbaar om me veilig te voelen. Nadat ik bepaalde patronen begon te herkennen, doordat ze toch wel opvallend vaak terug kwamen, besloot ik er mee aan de slag te gaan. Maar vind dan maar eens iemand!
Toen ik tijdens een vakantie met de Traditionele Thaise Massage in aanraking kwam, wist ik niet wat me overkwam. De therapeut wist zonder uitleg alle gespannen en pijnlijke plekken op te sporen en te behandelen. Ik liep als op een wolk de praktijk uit. Zo ontspannen in lichaam en geest, zonder dat ik maar een woord had gewisseld over wat er zich in mijn hoofd afspeelde.
Vanaf dat moment heeft deze manier van aanraken me gefascineerd. En dat heeft me geïnspireerd om zelf met lichaamswerk aan de slag te gaan.
Ontwikkelingstrauma
Ik kwam er tijdens mijn 3-jarige HBO opleiding tot Thaise massagetherapeut achter dat de Traditionele Thaise Massage heel goed ingezet kan worden voor diverse vormen van trauma. Zonder woorden maar via het lichaam in contact komen met wat er zich afspeelt in het lijf. Ik ontwikkelde een routine voor ontwikkelingstrauma, een “aandoening” waarvan ik helemaal niet wist dat het woord bestond, maar wat mijn interesse had gegrepen.
Ik durfde niet in verbinding te zijn met anderen en tegelijkertijd mezelf te zijn. Als kind wiens ouders op jonge leeftijd waren gescheiden, had ik al heel vroeg in mijn leven verschillende overlevingsstrategieën met succes aangeleerd, maar die bleken naarmate ik ouder werd steeds minder relevant. Die strategieën zaten zelfs in de weg om open, vrij en in verbinding te kunnen leven. Ik vond het erg lastig om hulp te vragen en dacht dat ik het zelf allemaal moest oplossen. Maar met hulp leerde ik om in veiligheid te ontspannen.
In mijn praktijk begeleid ik nu cliënten met kenmerken van ontwikkelingstrauma of die zijn opgegroeid met emotioneel onvolwassen ouders naar innerlijke rust en ontspanning met diverse lichaamsgerichte technieken. Ik vind het belangrijk da iedereen soepel en vrij door het leven kan lopen. Daarbij ga ik uit van heelheid, want er is niets kapot en er hoeft niks gefixt te worden. Vanuit diepe ontspanning kan een ieder zijn of haar kwaliteiten weer helemaal openen en ontvouwen en zo de wereld in laten stralen.